Afera Piralen: Za sada nema epiloga, samo optužbe i demantiji

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

foto rtvbn

Član Sektora za zdravstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS-a i bivši ministar zdravlja u Vladi Republike Srpske danas je rekao da su vatrogasci, novinari i svi ljudi koji su pristvovali požarima u Incelu su zbog neodgovornog ponašanja nadležnih institucija dovedeni u opasnost dugoročnog ugrožavanja zdravlja.

Stanić je rekao da je nedopustivo to što su vatrogasci kada su gasili požar u Incelu bili neobaviješteni a nisu mi upozoreni na prisustvo piralena u krugu nekadašnje fabrike.

“Tu mislim na profesionalnu vatrogasnu jedinicu, ali i na dobrovoljno vatrogasno društvo iz susjednog naselja Vrbanja. Oni su išli da gase klasičan požar, da bi se kasnije ispostavilo da postoji prisustvo toksičnog pilarena. Na slikama koje su objavili mediji se vidi da su neki od vatrogasaca na sebi imali samo majce kratkih rukava i da nisu imali zaštitna odijela i maske“-rekao je danas Slobodan Stanić na konferenciji za medije.

U banjalučkoj vatrogasnoj jedinici nisu željeli da komentarišu izrečene navode a kao adresu za medije navode gradsku upravu Banjaluke. Iz grada Banjaluka su oštro reagovali na izjave bivšeg ministra zdravlja Republike Srpske. Tvrde da je Stanić pomiješao dva odvojena požara koja su se desila u razmaku od dva dana.

“Takođe, energično demantujemo tvrdnje gospodina Stanića o tome da vatrogasci, navodno, nisu nosili propisanu zaštitnu opremu prilikom gašenja oba požara. U slučaju požara na skladištu sječke, pripadnici vatrogasne brigade su koristili propisanu zaštitnu opremu za požare na otvorenom prostoru. Takođe, energično demantujemo tvrdnje gospodina Stanića o tome da vatrogasci, navodno, nisu nosili propisanu zaštitnu opremu prilikom gašenja oba požara. U slučaju požara na skladištu sječke, pripadnici vatrogasne brigade su koristili propisanu zaštitnu opremu za požare na otvorenom prostoru.”– saopštili su iz banjalučke gradske uprave.

Slobodan Stanić je rekao i da je zabrinjavajuće to što Republika Srpska nema registar opasnih materija i što se ne zna gdje postoji slična ili ista potencijalna opasnost kao u krugu Poslovne zone Incel.

Afera Piralen otkrivena je u maju ove godine kada je u krugu bivše fabrike Incel otkriveno prisustvo veće količine ovog kancerogenog ulja. Nedavno su urađene analize, koje su objavili pojedini mediji, koje su pokazale da piralena u krugu Incela ima 3000 puta više od dozvoljene količine.

Banjalučka gradska skupština će na narednoj sjednici lokalnog parlamenta na redovnoj tački dnevnog reda razmatrati i izvještaje nadležnih službi u vezi sa slučajem piralena u krugu Poslovne zone Incel.

Gerila info