DRUŠTVONASLOVNA

Vladimir Kovačević za “Danas”: Političke borbe preko leđa novinara

Čin prebijanja je užasan, ja ću to preživjeti, ali strašna je sama ta poruka da u 21. vijeku u, uslovno rečeno, normalnoj državi u Evropi, novinar ne može biti duh demokratije nego na stubu srama, poručio je Vladimir Kovačević za “Danas”.

To je vrlo problematično, kaže u razgovoru za “Danas” Vladimir Kovačević, novinar BNTV i portala Gerila.info koji je brutalno pretučen u nedelju uveče u Banjaluci.

Kovačević se za sada oporavlja, kako sam kaže, „iznenađujuće dobro“ s obzirom na situaciju, ali još osjeća vrtoglavicu i predstoje mu dodatni pregledi kako bi sa sigurnošću moglo da se kaže da nema ozbiljnijih posljedica po njegovo zdravlje.

Posljedice po medijsku i političku sferu, s druge strane, već su vidljive s obzirom na burne reakcije koje je ovaj događaj izazvao u cijelom regionu. Kolege novinari su, prema riječima Kovačevića, užasnuti cijelom situacijom, a eventualno smirivanje tenzija zavisi, po njegovoj ocjeni, od političke volje da se slučaj ispita. Osim javnih obećanja da će se slučaj ispitati, neke konkretnije potvrde i informacije Kovačević od nadležnih nije dobio.

O istrazi mi niko ništa nije rekao, imam svoja saznanja da rade na tome i ne sumnjam u stručnost ljudi u MUP-u, ali pitanje je koliko će im biti dozvoljeno da upotrebe tu stručnost. Iskren da budem, ne znam koliko da vjerujem da će se ovo rasvijetliti do kraja. Sve zavisi od političke situacije, ona je u Republici Srpskoj komplikovana, nije to samo sukob između opozicije i vlasti, ima i mnogo frakcija unutar vlasti koje imaju različite interese. Borbe su velike, a odvijaju se preko leđa nas novinara, ističe Kovačević.

Nakon različitih interpretacija i spekulacija u medijima o motivima za ovaj napad, Kovačević odgovara da on ne zna šta i ko stoji iza ovoga, ali da je siguran da se sve desilo isključivo zbog novinarskog posla kojim se bavi.

Ja razmatram dvije opcije. Ukoliko je ovo napad direktno na mene, onda je zbog mojih mnogobrojnih tekstova, i na BN-u, raznim portalima, mom blogu. Kada me pitaju koji tekst može biti povod, može biti svaki. Ne pišem ja samo o jednoj temi.

Kovačević dodaje da je druga opcija izvještavanje sa protesta koji se održavaju na Trgu Krajine zbog nerasvijetljenog ubistva Davida Dragičevića.

Ako je u pitanju pokušaj zastrašivanja zbog „Pravde za Davida“, onda je to već napad na televiziju BN i i pokušaj da nas otjeraju sa Trga i odvrate od praćenja te priče.

Kovačević navodi da javnost u Republici Srpskoj sumnja da se iza te priče „krije neko vrlo bitan“ a da će sve biti jasnije ako i kada se otkriju pravi nalogodavci.

Comment here