DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Vlada pogoduje investitoru i pored apela građana!?

Ministri Srebrenka Golić, Boris Pašalić i Petar Đokić pozvali su na sastanak aktiviste iz Foče i predstavnike udruženja Centar za životnu sredinu ali samo da im saopšte kako je Vlada Republike Srpske već dala saglasnost na izmjene ugovora o koncesiji na izgradnju MHE Bjelava kod Foče. Aktivisti i mještani naselja Trbušće kod Foče tražili su sastanak sa ministrima nakon što je saglasnost na izmjene koncesionog ugovora dala Komisija za koncesije Republike Srpske u pokušaju da Vladu uvjere da ne da saglasnost na izmjene. Svoje pokušaje zaustavljanja davanja saglasnosti aktivisti su temeljili na činjenici da mještani više mjeseci protestuju kao i na tome da protiv investitora “Srbinjeputevi” postoje krivične prijave koje su dostavljene Okružnom tužilaštvu u Trebinju a kojima se investitor tereti da je obmanuo Vladu, lažirao dozvole i ugovore. To sve Vladu nije spriječilo da dozvoli izmjene koncesionog ugovora koje investitoru daju dodatne manevarske mogućnosti. U Vladi su dali saglasnost a pravdaju se strahom od tužbe koju bi investitor mogao da podnese protiv Vlade. Tužbe će biti ali od starne građana koji su ogorčeni time što je Vlada stala na stranu investitora a ne na stranu građana.

„Naš sljedeći korak je tužba protiv ovakve odluke Vlade! Uprkos činjenici da je pored svih neregularnosti data saglasnost na aneks, mi od borbe za Bjelavu nećemo odustati”, poručili su predstavnici Udruženja građana „Bjelava“ čiju borbu je peticijom podržalo 3000 građana opštine Foča.

Jovan Drakul, aktivista iz Foče, rekao je za Gerila info a će građani Trbušće, ukoliko to bude potrebno, ići do Strazbura a da će rijeku, i pored savijanja Vlade pred investitorom, braniti tijelima kao i do sada.

“Nismo zadovoljni ishodom ovog, gotovo dvočasovnog sastanka, jer smo dovedeni pred svršen čin. Naša namjera je bila da spriječimo potpisivanje ovog aneksa te da u konačnici Vlada raskine ugovor o koncesiji bez posljedica po budžet Republike Srpske. Umjesto toga, Vlada RS je sebe dovela u nepovoljan položaj, jer će sada raskidanje koncesionog ugovora biti skoro pa nemoguće bez takvih posljedica”, rekao je Viktor Bijelić iz Centra za životnu sredinu.

MHE Mala Bjelava. FOTO: D. Oroz.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva i ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa davanjem saglasnosti na izmjene koncesionog ugovora. Ranije na naša pitanja nisu odgovarali ni iz firme Srbinjeputevi.

Gerila info je ranije pisala da je Komisija za koncesije Republike Srpske dala je saglasnost na aneks koncesionog ugovora za gradnju male hidroelektrane Bjelava na rijeci Bjelavi na teritoriji mjesne zajednice Trbušće u opštini Foča. Ono što je sporno u čitavoj priči jeste da se sve dešava u jeku protesta i negodovanja mještana Trbušće koji su alarmirali javnost i ukazali na nepravilnosti koje su se do sada dešavale u vezi sa najavljenom gradnjom MHE Bjelava. Takođe, Komisija za koncesije Republike Srpske saglasnost na izmjene koncesionog ugovora daje u trenutku kada policija Republike Srpske protiv Predraga Pavlovića iz Foče, koji je direktor Srbinjeputeva, podnosi izvještaj tužilaštvu u Trebinju zbog sumnji u lažiranje rješenja za geološke radove neophodne za izgradnju malih hidroelektrana, prije svega na rijeci Bjelavi. U Komisiji za koncesije RS potvrdili su za Gerila info da su dali saglasnost na izmjene koncesionog ugovora.

Iz Centra za životnu sredinu nedavno su saopštili da oni prate čitavu situaciju u vezi sa koncesionim ugovorom za izgradnju MHE Bjelava. Upozorili su da je jasno da je MUP podnio izvještaj u kome se navodi da se radi o krivičnom djelu kojim je investitor doveo u zabludu Ministarstvo energetike I rudarstva kao I da je investitor bez saglasnosti Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede I šumarstva Republike započeo sa krčenjem šume i radovima u koritu rijeka na slivu rijeke Bjelava u Foči.  Naveli su I da je Koalicija za zaštitu Rijeka BiH još u martu ove godine upozorila na kršenje zakona I samovolju investitora. Uprkos tim upozorenjima, navode u Centru za životnu sredinu, investitor je nesmetano počeo radove na gradnji MHE Bjelava iako je prvu dozvolu dobio tek mjesec I po dana nakon početka radova.

Mještani Trbušće I Foče u nekoliko navrata su već protestovali protiv najavljene gradnje I pripremnih radova za gradnju MHE Bjelava. Jovan Drakul, jedan od mještana, za naš portal kaže da se mještani izričito protive bilo kakvoj gradnji na rijekama u Foči a da su to pokazali peticijom koju je potpisalo vise od 3000 građana te opštine. Navodi primjer izgradnje četiri MHE u Miljevini kod Foče gdje su obećavana radna mjesta i procvat tog naselja od čega nije bilo ništa.

Vlasnik kompanije Srbinjeputevi je Gordan Pavlović iz Foče, vlasnik kompanije Pavgord. Ovoj kompaniji smo poslali pitanja u vezi sa dešavanjima oko gradnje MHE Bjelava I zahtjevom za izmjenom koncesionog ugovora kao I tvrdnjama mještana. Ofgovor nikada nije stigao.

GERILA info

 

Comment here