DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Uredbe stupile na snagu. Istinsko spriječavanje izazivanja panike ili gušenje slobode iznošenja stavova?

broj 032

 

Uredba sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja i Uredba sa zakonskom snagom o prekršaju izazivanja panike i nereda stupile su na snagu nakon što su juče objavljene u Službenom glasniku.

Uredba sa zakonskom snagom o prekršaju izazivanja panike i nereda zabranjuje iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika i nered za vrijeme vanrednog stanja, teže narušava javni red i mir ili onemogućava ili ometa sprovođenje mjera nadležnih organa. Zabrana se odnosi na radnje učinjene putem sredstava javnog informisanja, društvenih mreža i drugih sličnih sredstava. Ne navodi se koja su to druga slična sredstva.

Predviđene kazne za kršenje uredbe su od 1000 do 3000 maraka za fizičko lice, od 3000 do 9000 KM za pravno lice a odgovorno lice u pravnom licu može biti kažnjeno od 1000 do 3000 maraka.

Nije precizirano ko procjenjuje koje vijesti ili objave su lažne i koje izazivaju paniku. U MUP-u i dalje ne odgovaraju na pitanja koja smo im poslali u vezi sa tim ko procjenjuje objave i vijesti.

U prethodnih manje od mjesec dana, od 19. marta kada je Vlada donijela odluku o zabrani izazivanja panike i širenja lažnih vijesti, kažnjeno je prekršajno nekoliko lica za koje je policija utvrdila da su izjavama u medijima, tekstovima na blogovima ili objavama na društvenim mrežama izazivali paniku. Pravnici sa kojima smo kontaktirali tvrde nam da u kažnjenim objavama nije bilo izazivanja panike već uglavnom kritike vlasti i postojećeg stanja u Republici Srpskoj što je Ustavom dozvoljeno kao i iznošenje stavova. Ono što je evidentno jeste to da su kažnjena samo ona lica koja su objavila statuse ili izjave koji nisu naišli na odobravanje vlasti u Republici Srpskoj. Do sada za nekoliko vrlo diskutabilnih vijesti o napredovanju virusa korona nije kažnjen ni jedan medij pod kontrolom vlasti ali ni jedan političar.

 

Član Predsjedništva Milorad Dodik je prije nekoliko dana najavio osnivanje posebnog odjeljenja suda i tužilaštva za vrijeme vanrednog stanja. To je na čekanju a druga uredba koju je potpisala Željka Cvijanović tiče se zakonskih rokova u sudskim postupcima i omogućava zamrzavanje svih postupaka pred sudom osim hitnih koji su navedeni u uredbi.

Istovremeno, predstavnici Vlade Republike Srpske ključne informacije koje se tiču svih građana Republike Srpske nastavljaju da iznose u izjavama ili gostujući na jednoj privatnoj banjalučkoj televiziji. Tako do sada, osim što su objavljene u Službenom glasniku Republike Srpske nigdje detaljnije nisu pojašnjene ni donesene uredbe.

GERILA info

 

 

Ostavite komentar