DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

UKC nakon tri dana potvrdio smrt trudnice. Bez detalja. Naređena obdukcija.

UKC RS, foto Gerila

Trudnica je na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske preminula u subotu 18. aprila. Nezvanično, od trovanja krvi, u petom mjesecu trudnoće. U nedelju smo UKC-u poslali pitanja u vezi sa ovom tragedijom ali je odgovor i to u vidu saopštenja svim medijima stigao u utorak. Iz UKC-a Republike Srpske potvrđuju smrt trudnice, navode da je bila 1981 godište a da je u bolnicu primljena dan prije tragične smrti, 17. aprila.

U mejlu koji smo poslali Univerzitetskom kliničkom centru tražili smo potvrdu ili demant informacija do kojih smo došli a koje se navode kao uzrok smrti. Međutim iz UKC-a, pravdajući se zaštitom privatnosti, nisu pojasnili detalje tragedije.

“Obdukcija tijela je obavljena u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske. S obzirom na to da se predmetni zahtjev odnosi na lične informacije koje se tiču privatnosti trećeg lica, a koje su višestruko zaštićene zakonskim propisima, te da lične informacije može dobiti samo lice na koje se informacija odnosi ili zakonski zastupnik tog lica ili lice koje je ovlašćeno za pristup takvoj informaciji, uz obavezu dokazivanja identiteta podnosioca zahtjeva, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 20/01) Univerzitetski klinički centar Republike Srpske nije u mogućnosti da dostavi detaljnije informacije.”– odgovorili su nam iz UKC RS.

Pitanja o cijelom slučaju smo poslali i banjalučkoj Policijskoj upravi a i oni su saopštili da je dežurni tužilac naredio obdukciju i zatražio neophodnu medicinsku dokumentaciju.

GERILA info

Comment here