DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

U subotu sjednica Narodne skupštine Republike Srpske radi uvođenja vanrednog stanja

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je neophodno jačati provođenje do sada donesenih mjera u borbi protiv virusa korona, te najavio da će u subotu, 28. marta, biti održana sjednica Narodne skupštine Srpske radi uvođenja vanrednog stanja.

On je za RTRS naglasio da je Republika Srpska na vrijeme počela sa oštrim mjerama, ali da to još ne znači da je uspjela u ovoj borbi jer epidemija ne staje, nego se širi zbog neodgovornih pojedinaca koji ignorišu apele.

Dodik smatra da pojedinci nisu dovoljno shvatili situaciju i da su neophodne oštrije mjere. On je dodao da će uvođenje vanrednog stanja omogućiti da se brže donose potrebne mjere i zakoni.

“Mislim da ljudi još nisu shvatili situaciju. Mi ćemo u subotu imati sjednicu Parlamenta i uvesti vanredno stanje”, rekao je Dodik.

Takođe, naglasio je da mjere koje je Republika Srpska uvela mogu da daju rezultat, ali ako ih svi poštuju, te da će svi oni koji dođu morati biti u karantinu.

“Osnovna stvar je sada da jurimo one koji su imali kontakt sa zaraženima da ih testiramo”, naveo je Dodik.

Istakao je da će svi kod kojih je utvđena infekcija biti mješteni na posebne prostore, upravo zbog neodgovornih pojedinaca, ali da je potrebna još veća podrška stanovništva.

Rekao je i da imaju spjehe u nabavci respiratora i u cijeom svijetu je jurnjava za njima, te danonoćno rade da stignu sve što mogu, da ne učine nijedan propust.

“Mislimo da FBiH kasni sa tim i da će nam predstavljati potencijalno mjesto širenja epidemije i vidjećemo koje ćemo mjere pokretati u tom smjeru. Dok smo mi uvodili mjere oni su spavali na početku”, rekao je Dodik.

Obraćanje Milorada Dodika #RTRS #UŽIVO

Gepostet von RTRS vijesti am Donnerstag, 26. März 2020

Vlada Republike Srpske danas je uputila zahtjev Narodnoj skupštini za zakazivanje posebne sjednica radi donošenja odluke o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Srpske zbog virusa korona.

“Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u Srpskoj usljed virusa korona, Vlada Republike Srpske smatra da su stečeni uslovi da Narodna skupština proglasi vanredno stanje za teritoriju Republike Srpske”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću nakon današnje posebne sjednice.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je Vlada odlučila da Narodnoj skupštini Republike Srpske bude upućen zahtjev za sazivanje posebne sjednice na kojoj bi trebalo da bude proglašeno vanredno stanje zbog pojave virusa korona, navodeći da je to neophodno radi operativnijeg djelovanja.

“Proglašavanje vanrednog stanja je neophodno da bismo bili operativniji u djelovanju. To ne treba dovoditi u vezu sa dezinformacijama da će cijela Banjaluka ili bilo koji drugi grad biti proglašeni karantinom”, rekao je Pašalić na konferenciji za novinare nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije u Banjaluci.

Konferencija za novinare Republičkog staba za vanredne situacije

Pratite konferenciju za novinare Republičkog staba za vanredne situacije#RTRS #RTRSvijesti

Gepostet von RTRS vijesti am Donnerstag, 26. März 2020

Comment here