DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

U Republici Srpskoj potvrđeno prisustvo virusa korone kod još 49 osoba

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 455 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korone (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 49 osoba.

Pored toga, u posljednja 24 časa još dvije osobe su preminule. Žena iz Modriče i muškarac iz Broda, kod kojih je potvrđeno prisustvo korone, preminuli su u protekla 24 sata u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Iz UKC RS su naveli da je riječ o pacijentima koji su imali više udruženih oboljenja. Preminula je sedamdestjednogodišnja žena iz Modriče koja je na Odjeljenju intenzivne njege “Kovid 19” liječena od 24. aprila. Šezdesetogodišnji pacijent iz Broda liječio se na Odjeljenju “Kovid 19” od 30. aprila.

Što se novih zaraženih tiče, riječ je o 26 osoba muškog i 23 ženskog pola. Dva muškarca su mlađe životne dobi, devet muškarca su srednje i 15 muškaraca je starije životne dobi. Šest žena su srednje životne dobi, dvije mlađe i 15 su starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 18 osoba je iz Banjaluke, osam iz Dervente, pet iz Broda, četiri iz Laktaša, po tri osobe su iz Kotor Varoši, Prnjavora i Kozarske Dubice i po jedna osoba je iz Foče, Prijedora, Ribnika, Doboja i Ljubinja.

Kod 28 osoba je utvrđeno da se radi o bliskom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korone, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiloška veza sa pozitivnim slučajem. Ukupno 15 osoba je hospitalizovano u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Novi virus korone potvrđen je kod jednog zaposlenika i 13 korisnika u domu za starija lica u Derventi, gdje će se sprovesti sve predviđene epidemiološke mjere uključujući testiranja svih zaposlenih i korisnika. U skladu sa procedurom, ovi štićenici su hospitalizovani u Bolnici u Doboju.

Novi virus korone potvrđen je i kod jedne korisnice doma za starija lica u Kneževu, gdje su ranije potvrđeni slučajevi novog virusa korone. Testirano je i još osam osoba koje borave i rade u domovima za starija lica iz Doboja, Dervente i Prnjavora i ovi nalazi su negativni.

Prisustvo novog virusa korone potvrđeno je kod pet medicinskih sestara i jednog doktora medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Testirano je i još 96 zdravstvenih radnika u ovoj zdravstvenoj ustanovi i ovi nalazi su negativni.

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirano je i još 30 zdravstvenih radnika iz zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj čiji nalazi su negativni.

Takođe, testirane su ukupno 34 osobe iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju uključujući i osoblje i ti nalazi su takođe negativni. Testirano je i 16 inspektora i ovi nalazi su takođe negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđen 891 slučaj virusa korone, od posljedica COVID 19 preminulo je 37 osoba, a oporavila se 381 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korone (SARS-CoV-2) testirano ukupno 13.778 osoba.

Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 140 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 46 pacijenata teže kliničke slike, dok su u izolaciji dva pacijenata.

Kod četiri pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a dvije osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 18 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 68 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici „Sveti Apostol Luka“ u Doboju zbrinuto je 16 pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 12 osoba, u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu dvije, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru osam pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta. 

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korone, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci nalaze se 122 osobe, u Studentskom domu u Trebinju 16, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe. U objektima za izolaciju u Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.833 osobe, a nadzor je završen kod 23.890 osoba.

Na sedam graničnih prelaza je, u Republiku Srpsku tokom 24 časa, ukupno ušla 171 osoba, 152 osobe su izašle iz karantina i upućene su u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karantinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno 34 osoba.

Ostavite komentar