NASLOVNAPOLITIKA

U NSRS usvojen dugo čekani zakon: Slijede velike promjene u Vladi RS

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je kasno sinoć po hitnom postupku Zakon o republičkoj upravi, kojim se osnivaju ministarstvo privrede i poduzetništva, ministarstvo energetike i rudarstva, ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo te ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Narodna skupština Republike Srpske, foto: GERILA.info
Narodna skupština Republike Srpske, foto: GERILA.info

Kao samostalna upravna organizacija osniva se sekretarijat za raseljena lica i migracije koje preuzima poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, koje prestaje s radom, navodi se u obrazloženju ovog zakona.

Usvajanjem ovog zakona, za koji su glasala 53 poslanika, mijenjaju se organizacija i oblast rada određenih ministarstava u cilju funkcionalnije organizacije prilagođene savremenim kretanjima.

Tokom skupštinske rasprave o ovom zakonskom rješenju mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je ovaj zakon potreban da se formira nova vlada.

On je ocijenio da je dobar trenutak za donošenje navedenog zakonskog rješenja.

– Ukoliko bismo ovakvo zakonsko rješenje donijeli kada bude formirana nova vlada, u tom slučaju bismo morali ići na njenu reorganizaciju, što ne bi bilo dobro rješenje – pojasnio je Višković.

On je ponovio da je formiranje novog ministarstva privrede tražila poslovna zajednica.

– Poslovna zajednica želi adresu u Vladi RS da bi mogla dobiti pomoć i stručno mišljenje i mislim da je zato veoma važno da imamo ministarstvo privrede – istakao je Višković.

Višković je rekao da će se o svim važnim pitanjima konsultirati sa stručnom i akademskom zajednicom.

– Neću građanima da dajem prazna obećanja, ali je jedno sigurno, učinit ću sve da svoje zamisli provedem u djelo. Uložit ću sav moralni, intelektualni i ljudski kapacitet i znanje da bismo zamišljene ideje proveli u djelo – istakao je Višković.

On je naglasio da će moto nove vlade biti znanje i stručnost te da će tražiti rad i odgovornost u novoj vladi.

Višković je rekao da je spreman da razmotri i prihvati sve konstruktivne prijedloge i sugestije narodnih poslanika.

Prema njegovim riječima, nova vlada će se baviti pitanjem demografije, čemu će biti posvećen dobar dio njegovog ekspozea.

Ministrica uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić rekla je u završnoj riječi da je od velike važnosti donošenje ovog zakonskog rješenja po hitnom postupku.

Rešić je izrazila zahvalnost narodnim poslanicima na konstruktivnoj raspravi o ovom zakonu.

Ona je ponovila da se ovim zakonom osnivaju ministarstvo privrede i poduzetništva, ministarstvo energetike i rudarstva, ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

– Kao samostalna republička upravna organizacija osniva se republički sekretarijat za raseljena lica i migracije koje preuzima poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, koje prestaje s radom – istakla je Rešić.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je prvu posebnu skupštinsku sjednicu.

Izvor: Srna

Comment here