DRUŠTVONASLOVNA

Duško Tadić za Gerilu: Ovo je tek prva faza, još je dosta posla pred nama!

Narodna skupština usvojila je zaključak u vezi sa uvođenjem besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj – građanska inicijativa.

Parlament Srpske je takođe prihvatio i zaključke klubova poslanika SNSD-a, Demosa, DNS-s, SP,  i Ujedinjenje Srpske kojima se daje podrška ovoj građanskoj inicijativi.

Rezultati glasanja u NSRS
Rezultati glasanja u NSRS

Duško Tadić, član inicijativnog odbora za pokretanje one inicijative, za portal Gerila kaže  da je “presrećan, ali da je ovo tek prva faza”.

Duško Tadić
Duško Tadić

“Uspjeli smo i drago nam je zbog toga. Ali ovo je tek početak, dok ne dobijemo ono što tražimo, a to su besplatni udžbenici za svu djecu” izjavio je Tadić.

“Temelj je tu i sada je do Vlade da to pretoči u djelo, a mi ćemo budno motriti da se ovi zaključci sprovedu u djelo. Nećemo im dati mira dok to ne zaživi i u praksi”, izričit je Tadić, inače i poznati banjalučki humanitarac i atletičar.

Portal Gerila.info ekskluzivno je i došao do dokumenta o zaključcima u vezi Prijedloga zaključaka u vezi sa uvođenjem besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Srpskoj.

Nesumnjivo, Duško Tadić i grupa ljudi okupljena oko ove plemenite inicijative pokazala je kolika je zapravo moć građanske inicijative, a na koju smo svi zaboravili i to su istakli čak i narodni poslanici koji su učestvovali u raspravi. Inicijativa koja ima nesumnjivu korist za društvo Srpske i koja ima dobru pripremu i podršku građana ima realne šanse da bude usvojena u parlamentu Srpske i to je najvažnija poruka današnjeg dana. Ovo nije samo pobjeda Duška Tadića, niti roditelja, već jasna poruka na koji način obični građani treba da uđu u borbi za svoja prava ili protiv nepravde.

Osnovne škole u Republici Srpskoj pohađa 91.500 učenika, a cijena jednog kompleta udžbenika je od 86 do 188 KM.

Narodna skupština Republike Srpske. FOTO: business-magazine.ba

Hronologija

Duško Tadić, član inicijativnog odbora za pokretanje one inicijative, rekao je u NSRS da bi poslanici trebali usvojiti ovaj prijedlog, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da je potpisalo skoro 5000 građana Republike Srpske, kao i da je nesporna činjenica da je u pitanju prijedlog “od javnog i opšteg interesa za Srpsku”.

Tadić je naglasio da ova inicijativa ne smije da bude povod za podjele, već da bude u interesu zaštite porodice.

Nakon Tadića, poslanicima NSRS obratila se Natalija Trivić,  ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, i rekla da je “prioritet je da se besplatni udžbenici obezbijede djeci kojoj je to najpotrebnije” kao i da će da će “ova godina proteći u analizi i uporednoj izradi socijalne karte koja ne podrazumijeva samo prava socijalnih kategorija, već i prava svih drugih kategorija u društvu u vezi sa ovom inicijativom”.

Trivić je rekla da “resorno ministarstvo od školske 2007. godine obezbijeđuje besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola i da na godišnjem nivou za to izdvaja oko milion KM”.

Nakon izlaganja resornog ministra uslijedila je debata više poslanika, čija mišljenja nisu bila oprečna ali su drugačije gledala na problematiku same inicijative.

GERILA.info

Comment here