DRUŠTVONASLOVNA

Treći protest građana u Jablanici: Bitka za Doljanku se nastavlja!

Mirni protestni skup protiv izgradnje malih hidroelektrana (MHE) na rijeci Doljanci održan je danas u Jablanici pod sloganom “Zajedno za Doljanku”. Protest je okupio desetine građana Jablanice i Udruženja iz Fojnice, Kruščice, Konjica, Sarajeva, Banjaluke i Mostara udruženih u Koaliciju za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.  

“Gradnjom MHE trajno bi se uništile istinske prilike za razvoj lokalne zajednice, a to su flyfishing (pecanje na mušicu), sportski ribolov, kampiranje u prirodi odnosno razvoj održivog turizma. Ovo područje je veoma privlačno kako za mnogobrojne naučnike (botaničare, geologe, zoologe, šumarske inžinjere), tako i za planinare, bicikliste i ostale ljubitelje prirode. Imamo prekrasne i netaknute prirodne krajolike koje će trajno narušiti i uništiti gradnja MHE “, objasnio je Dženan Šašić u ime grupe građana Jablanice koji protestuju.

Predstavnica grupe građana Jablanice Naza Spahić istakla je da je u toku formiranje „Udruženja za Doljanku“.

“Ovo udruženje će nastaviti zajedno s vama i ostalim udruženjima da se bori za očuvanje ovog prirodnog bisera, kako javnim tako i pravnim akcijama te nastojati probuditi svijest građana da je pravo na vodu pravo svih nas i da ćemo se boriti za očuvanje rijeke Doljanke i svih rijeka na području Općine Jablanica. Građani i građanke Općine Jablanica ne dozvolite da ovo bude okidač za rijeke Draganjku, Bijelu, Šanicu i ostale”, poručila je Naza Spahić.

“Uzevši u obzir da Samir Sarajlić, predsjednik MZ Doljanka, ne odgovara na naše zahtjeve uskoro ćemo pokrenuti proces podnošenja kirivčnih prijava. Ukoliko nadležne institucije ne reaguju u naskorije vrijeme pokrenućemo proces protiv svih odgovornih u ovom slučaju” poručuju iz ovog, za sada, neformalnog pokreta građana koje se bori za očuvanje rijeke Doljanke, a o čemu je portal Gerila.info već pisao.

Firma “Eko Vat” još uvijek nije odgovorila na naša pitanja koja smo poslali 24.oktobra ove godine na oficijelnu e-mail adresu, a na kontakt telefone su ili odbili da odgovore ili su nakon predstavljanja prekidali pozive.

FOTO: AA

Vlasnik i osnivač firme “Eko Vat” je proslavljeni BH košarkaš Mirza Teletović, koji je nedavno izabran za novog predsjednika Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Doljanka je desna pritoka rijeke Neretve i duga je 18 kilometara sa padom od oko 400 m. Pravi je prirodni biser smješten na području planina  Čvrsnica i Prenj koje su bile predviđene prostornim planom kao zaštićeno područje u kategoriji Nacionalnog parka. Teče kroz krečnjački kanjon koji je
stanište i mrijestilište kritično ugrožene endemske vrste pastrmke „glavatica“ i mnogih drugih vrijednih i endemskih biljnih i životinjskih vrsta.

GERILA.info

Comment here