DRUŠTVONASLOVNA

Transparency International: Građani najčešće prijavljuju korupciju u državnoj upravi, pravosuđu i obrazovanju

Primjetno da se povećava broj anonimnih prijava korupcije, a to upućuje na rastuće nepovjerenje građana u institucije i strah od odmazde.

U 2018. godini više od 1300 građana se obratilo Centru za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije pri Transparency International u BiH putem besplatne info linije 0800-55555. Najveći broj prijava korupcije odnosio se na sektore državne uprave, pravosuđa i obrazovanja, a građani su se uglavnom žalili na netransparentne postupke zapošljavanja ili njihove sumnje na klijentelističke prakse pri zasnivanju radnog odnosa u javnom sektoru.

Pored toga, prijave su se odnosile i na sumnje u nezakonito raspologanje javnim sredstvima, suviše duge sudske postupke, neprimjereno ponašanje policijskih službenika, itd. Primjetno da se iz godine u godinu povećava broj anonimnih prijava korupcije, a to upućuje na rastuće nepovjerenje građana u institucije i strah od odmazde. Zabilježen je i veći broj prijava iz radnog okruženja koje podnose tzv. zviždači.

Transparency International u BiH je u prošloj godini podnio sedam krivičnih prijava protiv službenih i drugih lica za krivična djela koja se mogu dovesti u vezi sa korupcijom. Izdvaja se krivična prijava protiv više službenih lica zaposlenih u Gradskoj upravi Grada Banjaluke zbog sumnje da su počinili krivična djela protiv službene dužnosti tako što su koristivši svoj službeni položaj pogodovali investitoru čiji bespravno sagrađeni objekat nije srušen, uprkos tome što je rješenje o izvršenju postalo izvršno.

Zanimljivo je to, da su Tužilaštva u neobičnom kratkom roku donijela naredbe o nesprovođenju istraga protiv Milorada Dodika po prijavama TI BiH zbog sumnji da je ovaj političar počinio više krivičnih djela prijetvši biračima u izbornoj kampanji.

U 2018. godini Transparency International u BiH je dobio veliki broj presuda protiv institucija koje odbijaju dostaviti informacije od javnog značaja što je jedan od čestih problema sa kojima se suočavaju građani koji se odluče prijaviti korupciju u trenutku kada nastoje svoje prijave potkrijepiti dokazima. Transparency International u BiH je tako dobio spor protiv Ministarstva prosvjete i kulture RS koje se ubraja u institucije koje su češće tužene zbog praktikovanja tajnosti u svom radu.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS je odbilo dostaviti svoje rješenje o žalbi u predmetu u kojem je prosvjetni inspektor ranije po prijavi TI BiH naložio da se ponovi konkursna procedura za prijem vaspitača na određeno vrijeme. Sud je u presudi zaključio da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS odbijajući pristup informacijama donijelo nepravilan i nezakonit akt, te da argumentacija da TI BiH nije imao svojstvo stranke u postupku nije bila od značaja za predmetnu stvar.

 

Izvor: Transparency International u BiH

Comment here