DRUŠTVONASLOVNA

Suđenje Marku Čoliću: Napadač na Kovačevića osuđen na četiri godine!

Sudsko vijeće Okružnog suda u Banjaluci kojim je predsjedavao sudija Branislav Jukić osudio je Marka Čolića, jednog od dvojice napadača na novinara Vladimira Kovačevića, na četiri godine robije zbog pokušaja ubistva novinara RTV BN i portala Gerila.info.

Sud je iz prezentovanih dokaza tužilaštva i odbrane zaključio da je Čolić uveče 26. avgusta, maskiran sa još jednim licem napao Kovačevića na ulazu u zgradu u kojoj živi, svjestan da oštećenom može nanijeti smrtonosne povrede. Takođe je dokazano da je Kovačević zadobio teške tjelesne povrede te večeri. U kaznu Čoliću biće uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru.

Kovačević je izjavio da trenutno ne bi komentarisao presudu, kao ni visinu kazne.

“Bitno je da je je pravda kako tako zadovoljena, mada je jedan napadač u bjekstvu, a ne znaju se ni imena stvarnih nalogodavaca. Ne znam šta dalje da očekujem osim da znam da mi je čitav tok suđenja bio jedno mrcvarenje koje mi je možda i teže palo od samog napada”, izjavio je Kovačević.

“Ne mogu govoriti o tome koliku sam kaznu očekivao jer nisam razmišljao o tome. Nemam ja ništa ni da je dobio 20, a ni jednu godinu robije kada se zvanično ne zna pozadina napada na mene, kao ni i imena nalogodavaca”, naglasio je Kovačević u izjavi za Gerila.info.

Vladimir Kovačević se, odlukom Suda, upućuje na parnični postupak u slučaju privatne tužbe. Marko Čolić je obavezan da plati troškove suđenja u iznosu od 3.597 KM, kao i 3.890 KM za troškove vještačenja na navedenom suđenju.

Dokazano je da je oštećeni Vladimir Kovačević prepoznao napadača Marka Čolića. Jedan od ključnih dokaza je bila i teleskopska palica kojom je Kovačević pretučen, a na kojoj je utvrđeno postojanje DNK osuđenog Marka Čolića.

Kao bitno svjedočenje izdvojeno je i ono Darka Savića, poznatog banjalučkog sportiste, koji je Čolića u vremenu prije napada trenirao za bokserski meč. Savić je, naime, potvrdio da je Čolića jutro poslije napada odvezao na mjesto napada, pri tom ne znajući za ikakvu vezu između Čolića i navedenog pokušaja ubistva Kovačevića, gdje je Sud utvrdio da je Čolić pokušao da pronađe palicu koju je ispustio prilikom napada na Kovačevića.

Iskaz koji je dala Vanja Krsmanović, nevjenčana supruga Marka Čolića, kojim je ona pokušala dati alibi Čoliću, Sud nije prihvatio, odnosno povjerovao u taj iskaz. Sud je čak pronašao i nelogičnosti u njenom svjedočenju. Sud takođe nije povjerovao ni u svjedočenje optuženog, a sada nepravosnažno osuđenog, Marka Čolića koji je tvrdio da ga je Darko Savić vozio na spomenutu lokaciju kako bi Čolić potražio svog prijatelja, koji mu se prethodno, navodno, nije javljao na telefon. Takođe, Sud nije prihvatio ni svjedočenje Čolića da je on sa spomenutim teleskopskim palicama, korištenim u napadu na Kovačevića, možda došao prilikom oduzimanju istih na ulazu u klub u kojem radi, odnosno u Army shopu, gdje se, po Čolićevim riječima, palice inače mogu kupiti.

Prilikom određivanja visine kazne, Sud je uzeo u obzir otežavajuće i olakšavajuće okolnosti. Najniža kazna za pokušaj ubistva po KZ je tri godine, ali s obzirom da je poslije ovog napada javnost bila posebno uznemirena, a i sam napad je bio posebno svirep, Sud je donio odgovarajuću visinu kazne. Sud je takođe donio i rješenje o produženju pritvora, u kojem je Čolić od 11. septembra 2018. godine.

Advokat Marka Čolića, Gordan Jovišević, nakon presude je za medije prokomentarisao da je “Sud koristio nezakonito pribavljene dokaze, i da će se zbog toga žaliti na presudu”.

“Nevjerovatno je i nezapamćeno u sudskoj praksi je da Sud prilikom donošenja rješenja o produžavanju pritvora kao jedan od zaključaka donijet na osnovu činjenice da je veliki interes javnosti za ovaj slučaj, odnosno broj medija prisutan na posljednim ročištu”, izjavio je Jovišević.

Milkica Milojević, novinarka i aktivista, izjavila je da “presuda izaziva na razmišljanja i sumnje”.

“Ova kazna je, ipak, na granici zakonskog minimuma. Ono što je dobro je što je Sud istrajao da prihvati kvalifikaciju djela kao pokušaj ubistva. Da li je visina kazne odgovarajuća može biti tema za raspravu. U svakom slučaju je pozitivno to što se vrlo ozbiljno pristupilo jednom ozbiljnom krivičnom djelu. Ono što nije dobro jeste što nema niti ozbiljnog pokušaja da se otkriju motivi pokušaja ubistva našeg kolege Vledimira Kovačevića, niti nalogodavci ovog djela”, izjavila je Milojević.

“Moram da odgovorim advokatu Joviševiću, u ime novinarske zajednice, da je pritvor Čoliću produžen pod pritiskom medija. Naime, ovdje se ne radi o pritisku medija nego o interesu javnosti, odnosno o javnom interesu. U javnom je interesu zaista da se pridruži pritvor osobi koja se drznula da na javnom mjestu u doba dana nakon jednog javnog protesta nasrne na novinara i pokuša ga ubiti kada se vraćao sa svog zadatka koji je obavljao u interesu javnosti. Medijski pritisak, ako ga ima, u interesu javnosti je u ovom slučaju je potpuno legitiman i potpuno u skladu sa demokratskim tekovinama, u skladu sa minimumom prava na slobodu javnog izražavanja i slobodu mišljenja”, naglasila je Milkica Milojević.

GERILA.info

Comment here