NASLOVNAPOLITIKA

SNSD hajka na neistomišljenike

Nakon dolaska na vlast, nacisti su u godinama koje slijede istrajno stigmatizovali, etiketirali i progonili Jevreje širom Njemačke. Jedna od metoda etiketiranja bila je označavanje jevrejskih radnji kako bi “autentični” Nijemci prepoznali radnje “prljavih i mrskih” Jevreja. Poznato je gdje je to etiketiranje na kraju završilo – u koncentracionim logorima širom Evrope i zamalo istrebljenjem cijelog jednog naroda. Od oznaka na radnjama koje kazuju da je riječ o radnjama Jevreja i da ih se Nijemci trebaju kloniti, do holokausta. Od etiketiranja nepodobnih, do najvećeg zla u ljudskoj istoriji.

Nacisti su poraženi, bar zvanično. Međutim, nacističke metode i dalje žive i vaskrsavaju s vremena na vrijeme, čak i među onima čiji su preci u prošlosti proživjeli iste ili slične torture. Posljednji primjer je poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica.

Nakon pete posebne sjednice NSRS na kojoj je dvotrećinskom većinom potvrđena Izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o ugroženom vitalnom interesu Republike Srpske, pokrenuta je polemika u javnosti o poslanicima iz opozicije koji su glasali protiv te odluke. Polemika je nerijetko prelazila u otvorenu hajku i etiketiranje, čemu nije mogao da odoli ni Srđan Mazalica.

Na svom tviter nalogu je postavio komentar u duhu nacističkih etiketiranja i označavanja jevrejskih radnji tridesetih godina prošlog vijeka. Velikim slovima je naglasio da su pojedini poslanici opozicije glasali protiv prijedloga Milorada Dodika, čime je skrenuo posebnu pažnju na njih stavljajući im implicitnu metu na čelo.

Ne zna se šta je gore – to što je Mazalica poslanike iz opozicije Draška Stanivukovića, Nebojšu Vukanovića i Jelenu Trivić, koji su glasali protiv Dodikove inicijative, označio kao da su protiv zaštite od preglasavanja srpskog člana Predsjedništva BiH, ili što ih je stavio u “isti koš” sa poslanicima iz Koalicije “Zajedno za BiH” Begijom Smajić, Senadom Bratićem i Edinom Ramićem, implicitno i njima stavljajući metu na čelo, samo zato što ne pripadaju srpskom narodu i slijedstveno tome – protiv su Srba i zaštite srpskih nacionalnih interesa u BiH. Već viđena i oprobana metoda iz devedesetih godina.

Međutim, nije propustio bar dvotačkom da ih odvoji od Srba, iako su izdajnici u njegovim i SNSD očima. S jedne strane, iako ideološki nepodobni, ipak autentični i genetski ispravni Srbi, a s druge strane svi ostali.

Mazalica je ovim tvitom htio da skrene pažnju javnosti na poslanike iz opozicije koji su bili protiv Dodikove inicijative, koja je za poslanike SNSD-a “sveto slovo”. Svi koji su protiv te inicijative, protiv su zaštite srpskog nacionalnog interesa. Svi koji su protiv te inicijative, trebaju da budu stigmatizovani i etiketirani kako bi “bogobojazan” narod prepoznao ko su neprijatelji srpskog naroda i kako bi ih se klonio na ulici. Međutim, istorija nas uči da se isti taj “bogobojazan” narod često nije samo klonio genetski ili ideološki nepodobnih, nego je uzimao “stvar u svoje ruke”, palio i razbijao radnje, tukao nepodobne i, naposlijetku, tjerao ih u gasne komore i zatrpavao u jame. Od etiketiranja do pogroma. Iako se čini dalekim, taj put može postati veoma kratak.

Comment here