DRUŠTVONASLOVNA

Sloboda medija u BiH

Napad na novinara BNTV i portala Gerila.info Vladimira Kovačevića predstavlja dokaz da su mediji i novinari u RS i BIH ugroženi.

Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari, juče je na konferenciji za medije povodom napada na Vladimira Kovačevića izjavio da je to bio 41. napad na novinare u ovoj godini. Tom prilikom je naveo da mu ovo liči na organizovani teror linije 3P – politika, pravosuđe, policija. Naglasio je da je napad na Vladimira Kovačevića je bio pokušaj ubistva.

Podsjećamo da se BiH na godišnjem globalnom indeksu slobode medija za 2018. godinu „Reportera bez granica“ nalazi na 62. mjestu, o čemu je Gerila već pisala. U izvještaju „Reportera bez granica“ je navedeno da polarizovana politička klima, obilježena stalnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom, ne predstavlja povoljno okruženje za slobodu medija. Uredničke politike odražavaju etničke podjele, a govor mržnje postaje sve očigledniji. Novinari se napadaju zbog svog etničkog porijekla, kao i zbog onog što pišu. Političari često pokušavaju zastrašiti novinare i spriječiti ih da obavljaju svoj posao. Napad na Vladimira Kovačevića je dokaz ovih tvrdnji.

Inače, barometar kršenja slobode medija “Reportera bez granica” za 2018. godinu navodi da je do sada u svijetu ubijeno 50 novinara, 10 osoba koje se bave građanskim novinarstvom (građana koji nisu profesionalni novinari) i tri medijska asistenta (osobe koje se bave administrativnim i pomoćnim poslovima u sferi medija).

Organizacija “Freedom House” ističe da je status slobode medija u BiH u 2017. godini bio djelimično slobodan. Na skali od 1 do 100 BiH je ostvarila ukupan rezultat 51.

Što se tiče stanja opšte slobode u 2018. godini, BiH je takođe ostvarila polovičan uspjeh. I u ovoj sferi je djelimično slobodna. Kada je riječ o političkim pravima ostvarila je rezultat 4 od 7, isto kao i u sferi građanskih sloboda.

Svi ovi pokazatelji idu u prilog tezi da novinari smetaju mnogima, kako je to naveo Marko Divković. Posebno moćnicima, koji uz pomoć batinaša radije primjenjuju argument sile nego silu argumenata.

Comment here