DRUŠTVONASLOVNA

Šipovo: Peletara piljevinom ugrožava zdravlje mještana?

U Šipovu se stanovnici naselja Rasadnik susreću sa nesvakidašnjim problemom. Naime, lokalna firma “FAŠ”, prema riječima mještana Šipova koji su nam pisali, zatrpava njihova dvorišta sa ogromnim količinama piljevine i time im nanosi štetu, ali i ugrožava zdravlje.

“Ovo je kao pustinja Nevada, ubijaju nam vegataciju”, pričao nam je naš sagovornik koji je želio da ostane anoniman, jer mu rođaci rade u “FAŠ-u”.

    

    

     

Prema riječima naših sagovornika, ugrožena je i lokalna škola koja je od ove firme udaljena svega 300 metara, a piljevina ugrožava i lokalno groblje koje je dobrim dijelom već i pokrila. Prema njihovom mišljenju, problem je što u ovoj peletari nisu ugrađeni namjenski filteri koji onemogućavaju da piljevina nakon sječe drveta, nastavlja da lebdi u vazduhu a potom pada u krugu daleko većem od samog postrojenja.

Milan Kovač, načelnik Šipova kaže da je upoznat sa problemom.

Milan Kovač, načelnik opštine Šipovo
Milan Kovač, načelnik opštine Šipovo

“Do mene je došao taj zahtjev građana i našoj inspekciji je naloženo da izađe na teren. Šta su zatekli, to ćete morati njih da pitate”, izjavio je Kovač.

Stevan Bijelić, komunalni inspektor u opštini Šipovo, za portal Gerila kaže da su oni dobili zahtjev od građana da izađu na teren.

“To je došlo u ruke predsjednika skupštine i mi smo obavijestili republičku Ekološku inspekciju Republike Srpske, pošto je to u njihovoj nadležnosti i ja nemam informaciju da li su oni bili na uviđaju po toj predstavci ili nisu. I inače kad te republičke inspekcije dolaze, one se ne javljanju nama, oni rade svoj posao, tako da mi nismo upoznati sa tim. Mi smo tu informaciju proslijedili prema njima sredinom januara”, izjavio je Bijelić.

Na mail Inspektorata Republike Srpske smo uputili mail sa pitanjima o ovom slučaju a na koji čekamo odgovor i koji ćemo objaviti naknadno.

Brane Milovac, direktor firme MEDEKS-PROM d.o.o., druge firme iz Šipova koja se bavi sličnom djelatnošću kao i “FAŠ” je za Gerilu potvrdio da je inspekcija dolazila, ali u njihovu firmu, na koje građani do sada nisu imali primjedbe.

“Istina je da je inspekcija bila kod nas prije oko 5 dana u Medeksu i govorili su mi o toj peticiji građana. A pošto sam ja član Skupštine opštine Šipovo i znam da se ta pritužba odnosila na FAŠ. To je neko prolongirao, ko i zašto ne znam, nebitno. Kada su bili kod nas, ja sam im to i rekao i oni su rekli da će i tu firmu pregledati, e sad dalje ne znam…” rekao je Milovac.

“Mada ne bih da optužujem znam da veliki problem pravi ta peletara, a u to se može i uvjeriti, na kraju krajeva kada se ode tamo”, potvrdio je Milovac žalbe stanovnika Šipova.

Od predstavnika firme “FAŠ” bezuspješno smo pokušavali dobiti odgovor iako smo zvali više puta i pričali sa službenicima, i iako nam je rečeno da pošaljemo upit na njihovu mail adresu na koji su nam trebali odgovoriti.

Ipak, na naš posljednji poziv nam je službenica rekla da “budući da ona nije ovlaštena da daje izjave, a da joj direktor još nije dao instrukcije oko toga, njihova zvanična izjava je da, za sada, nemaju komentar”.

Firma “FAŠ” zapošljava nekoliko desetina građana Šipova, a polovinom 2016.godine je u krugu firme izbio požar čija je šteta bila više stotina hiljada maraka.  Alternativna televizija je o samoj peletari radila priču prije par godina a koja se odnosila na kuriozitet da je u firmi karakterističnoj za mušku radnu snagu, ovdje zaposleno čak 50 žena.

GERILA.info

Comment here