ANALIZENASLOVNAPOLITIKA

RTRS: Javni servis svih građana Republike Srpske (koji su za SNSD)

Radio Televizija Republike Srpske, javni servis svih građana Republike Sprske, bar nominalno, po ko zna koji put privlači pažnju na sebe zbog pristrasnosti i afirmisanja određenih političkih opcija (čitaj: SNSD). Izvještavajući o referendumu o opozivu načelnika Opštine Teslić, simulirajući objektivan i uravnotežen pristup, RTRS je stao na stranu protivnika načelnika Milana Miličevića. To se moglo uočiti na osnovu pažnje koja je posvećena Milićeviću i njegovim političkim protivnicima kao i na osnovu načina na koji su izvještavali o njima.

Kako bi argumentovali tvrdnje da RTRS favorizuje SNSD i njemu bliske političke opcije, uradili smo komparativnu analizu izvještavanja RTRS-a o rezultatima nedavno završenih vanrednih lokalnih izbora (na kojima su trijumfovali kandidati SNSD-a) i izvještavanja o referendumu u Tesliću (na kojem je politička opcija koju zagovara SNSD doživjela poraz). Fokus smo usmjerili na kvantitativne aspekte, odnosno na to koliko je RTRS pažnje posvetio kandidatima SNSD-a i političkim opcijama koje zagovara SNSD, a koliko je pažnje posvetio političkim oponentima SNSD-a. Takođe, obradili smo i kvalitativni aspekt, odnosno način na koji su predstavljeni kandidati SNSD-a i političke opcije koje zagovara SNSD, i način na koji su predstavljeni njihovi oponenti. Predmet analize bili su tekstovi na portalu RTRS-a o vanrednim lokalnim izborima i referendumu u Tesliću. Analizirali smo tekstove na dan izbora i referenduma, kao i tekstove koji su objavljeni sledeći dan.

S ciljem da adekvatno sagledamo izvještaje RTRS-a, neophodno je da navedemo neke od osnovnih principa koji stoje u Zakonu o Radio-Televiziji Republike Srpske. Tako npr. u članu 7. stoji da je osnovni zadatak i obaveza RTRS da, plasmanom raznovrsnih i vjerodostojnih informacija, istinito informiše javnost o, između ostalih, političkim i socijalnim događajima. Takođe, da podstiče demokratske procese i osigura odgovarajuću zastupljenost nepristrasnih vijesti i programa o aktuelnim dešavanjima.

Što se programskih načela tiče, u stavu (1) člana 13. Zakona o RTRS-u stoji da program RTRS služi interesu javnosti i mora biti u skladu sa profesionalnim standardima i propisima i pravilima Regulativne agencije za komunikacije. RTRS je dužna osigurati raznovrstan i izbalansiran radijski i televizijski program, koji ispunjava visoke etičke standarde i standarde kvaliteta, poštivanja ljudskog života, dostojanstva i fizičkog integriteta ličnosti, i promovisanja demokratskih sloboda, društvene pravde i međunarodnog razumijevanja i mira.

U stavu (1) člana 14. ovog zakona, koji reguliše ostvarivanje programskih načela, stoji da će RTRS u ostvarivanju temeljnih programskih načela, između ostalog, istinito, cjelovito, nepristrasno i blagovremeno informisati javnost o političkim, ekonomskim, obrazovnim, naučnim, religijskim, kulturnim, sportskim i drugim događajima u zemlji i svijetu; osigurati otvorenu i slobodnu raspravu o pitanjima od javnog interesa, vodeći računa o zastupljenosti svih interesa i ukusa; poštivati i podsticati pluralizam političkih, religijskih i drugih ideja; sva politička, ekonomska, obrazovna, naučna, religijska, kulturna i druga pitanja tretirati nepristrasno, omogućavajući ravnopravno sučeljavanje različitih gledišta, sa ciljem jačanja demokratskog duha, međusobnog razumijevanja i tolerancije; doprinositi poštivanju i promociji osnovnih ljudskih prava i sloboda, demokratskih vrijednosti i institucija, te unapređenju kulture javnog dijaloga.

Naposlijetku, što se programskih ograničenja tiče, u stavu (1) člana 15. Zakona o RTRS-u stoji da RTRS neće emitovati materijal koji svojim sadržajem ili tonom podstiče nacionalnu, etničku, vjersku ili rasnu mržnju, netrpeljivost ili diskriminaciju prema pojedincima i grupama ili, koji bi, na osnovu razumnog prosuđivanja, mogao izazvati nasilje, nered ili nemire, ili bi mogao podsticati na izvršenje krivičnih djela.

Dakle, RTRS je u obavezi da podstiče demokratske procese i osigura odgovarajuću zastupljenost nepristrasnih vijesti i programa o aktuelnim dešavanjima. Takođe, da istinito, cjelovito i nepristrasno informiše javnost; zatim da osigura otvorenu i slobodnu raspravu o pitanjima od javnog interesa vodeći računa o ravnomjernoj zastupljenosti svih interesa; kao i da sva politička pitanja tretira nepristrasno, omogućavajući ravnopravno sučeljavanje različitih gledišta.

Međutim, u slučaju RTRS-a, jedno je teorija, odnosno zakon, a drugo praksa, što ćemo vidjeti na primjeru izvještavanja o vanrednim lokalnim izborima i referendumu u Tesliću.

Počinjemo sa analizom izvještavanja RTRS-a o vanrednim lokalnim izborima. Na dan izbora, 17.02.2019, na portalu RTRS-a su dominirali izvještaji o slavlju kandidata i pristalica SNSD-a. Tako već oko 19:50, nepun sat nakon zatvaranja biračkih mjesta, RTRS izvještava da Mirko Đurić i Boris Jerinić slave pobjedu u Trebinju, odnosno Doboju. Sat vremena nakon toga, oko 20:45, RTRS prenosi i izjavu portparola SNSD-a Radovana Kovačevića koji ističe da kandidati SNSD-a ubjedljivo vode. Kao i u prvom slučaju, veliča se politika SNSD-a, a tekst umjesto novinarske forme poprima formu političkog PR-a.

Pola sata nakon toga objavljen je tekst o slavlju pristalica SNSD-a na ulicama Trebinja. I ovaj tekst ima formu političkog PR-a. Afirmiše se SNSD i veliča novoizabrani gradonačelnik Trebinja Mirko Đurić. Na kraju dana objavljeni su prelimirani, nezvanični i nepotpuni rezultati Centralne izborne komisije. Dakle, u tekstovima su dominirtali izvještaji o slavlju pristalica SNSD-a, dok su samo na kraju dana objavljeni rezultati iz CIK-a. Ni jednom rječju nisu spomenuti politički oponenti SNSD-a.

Sledećeg dana objavljena je reakcija Milovana Bjelice, potpredsjednika SDS-a i načelnika Sokoca, koji u suštini kritikuje SDS i opoziciju, implicitno podržavajući vlast. U nastavku se opet objavljuju tekstovi o pobjedi Mirka Đurića i Borisa Jerinića, kao i izjava Radovana Kovačevića koji ističe da je ubjedljiva pobjeda SNSD-a potvrda dominacije ove političke partije. Tekstovi, posebno izjava portparola SNSD-a, opet imaju predominantno afirmativnu formu i veličaju SNSD.

Pored izvještaja o izbornim pobjedama u Trebinju i Doboju, RTRS izvještava i o pobjedi kandidatkinje SNSD-a na izborima u Drvaru. Izvještava se i o pobjedi nezavisnog kandidata Dejana Prošića na izborima u Bosanskom Petrovcu. Za razliku od ostalih izvještaja, u ovom nije navedena izjava pobjednika izbora. RTRS izvještava i o pobjedi kandidata SNSD-a na izborima u Ribniku.

Kao da nije bilo dovoljno što su noć prije i to jutro objavili slavodobitne izvještaje o pobjedama Đurića i Jerinića, RTRS još jednom objavljuje izvještaj o pobjedi Borisa Jerinića i Mirka Đurića. U ovim izvještajima navode se kratke reakcije iz SDS-a koji ističu da su pokradeni u Doboju, dok se navodi da kandidat koalicije “Trebinje zaslužuje bolje” Saša Borjan nije želio komentarisati rezultate izbora.

Da sve bude upotpunjeno “objektivnim i nepristrasnim” pristupom, prenosi se i izjava predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović koja ističe da su građani na lokalu prepoznali “jednu kopču koja je postojala sa republičkim vlastima koji su opet svi zajedno doprinijeli da se tamo realizuju brojni projekti i da se naprave bolji ili prave kontinuirano bolji uslovi za život naših građana”. Tekst opet poprima formu političkog PR-a.

Na kraju dana, kao šlag na torti, opet se objavljuju tekstovi o pobjedama Borisa Jerinića u Doboju i Mirka Đurića u Trebinju. Četvrti put u dva dana. Ovaj put se prenose i izjave političkih oponenata Borisa Jerinića. U izvještaju iz Trebinja se ne navode izjave političkih oponenata Mirka Đurića jer su ostali pri odluci da ne komentarišu rezultate izbora.

Dakle, u tekstovima na dan vanrednih lokalnih izbora i dan poslije dominiraju izvještaji o pobjednicima i slavlju njihovih pristalica, uz sporadične izjave njihovih političkih oponenata, što je, naravno, legitimno, u jednu ruku. U fokusu su pobjednici izbora, dok se gubitnicima posvećuje manje pažnje. Problem predstavlja način na koji se izvještava o rezultatima izbora. Nerijetko tekstovi poprimaju formu političkog PR-a u kome se implicitno veliča SNSD i političke opcije bliske ovoj partiji.

Što se tiče veličanja SNSD-a i politike koju zagovara, tj. odnosa RTRS-a prema ovoj partiji, kao lakmus papir nam može poslužiti reakcija Uređivačkog kolegijuma RTRS-a na prozivke nekadašnjeg predsjednika SDS-a Mladena Bosića da je javni servis Republike Srpske pristrasan. Naime, oni su tom prilikom izjavili da su obavezni da daju “puni doprinos afirmaciji Republike Srpske i svih njenih najvažnijih institucija”. Dakle, prioritet imaju institucije RS. S tim u vezi, implicitno se može izvući zaključak da programska načela i zakonski principi nisu toliko važni koliko promocija Republike Srpske i njenih institucija, čak i na račun nepristrasnosti, objektivnosti i ravnopravnosti.

Ukoliko se afirmacija kandidata SNSD-a koji su pobijedili na vanrednim lokalnim izborima i zanemarivanje njihovih političkih oponenata koji su izgubili, može podvesti pod sferu interesovanja za pobjednike, postavlja se pitanje zašto je u nekim drugim slučajevima situacija obrnuta? Kao npr. u slučaju pobjede Milana Miličevića u Tesliću kada se poraženoj strani poklanja mnogo više pažnje. Doduše, poražena strana je u ovom slučaju bio SNSD, a RTRS mora dati “puni doprinos afirmaciji Republike Srpske i svih njenih najvažnijih institucija”. Izgleda da RTRS smatra da je SNSD institucija Republike Srpske pa mora da brani njegove interese i da da puni doprinos afirmaciji ove partije.

U prvom izvještaju nakon zatvaranja glasačkih mjesta, RTRS nudi relativno uravnotežen pogled na referendum u Tesliću. Navode se izjave oba politička tabora, bez zauzimanja strana.

Međutim, kako se situacija počela zagrijavati, uz pristizanje izvještaja o incidentima u Tesliću, RTRS prvo objavljuje reakciju SNSD-a. Prenose saopštenje OO SNSD Teslić u kome se navodi da Milan Miličević i aktivisti SDS-a utiču na Izbornu komisiju stvarajući vanrednu situaciju i da je u pitanju velika režija.

Nakon toga se objavljuje tekst u kome se naglašava da Milićević prijeti da će sve dići u vazduh ako treba, da nema odstupanja i da ne da nijedan glas. I ovaj put se politički oponent SNSD-a stavlja u negativni kontekst.

Tek u trećem izvještaju navodi se izjava Milana Milićevića koji ističe da ga građani nisu opozvali.

Međutim, RTRS nastavlja sa izvještajima o “drami u Tesliću” u kojima naglašava da SDS-ove pristalice, zajedno sa Milićevićem, prijete da će sve dići u vazduh.

Nakon tih izvještaja, prenosi se intervju sa predsjednikom OO SNSD Teslić Draganom Bogdanićem, u kojem on napada SDS i Milićevića da su stvorili vanrednu situaciju. Intervju sa Bogdanićem je neuporedivo obimniji od izjave Miličevića. I u ovom tekstu dominira negativan stav prema političkim oponentima SNSD-a.

Na kraju dana se objavljuju nezvanični rezultati referenduma, bez izjava suprotstavljenih političkih opcija.

Prvi tekst sledećeg dana je vijest o održanom referendumu na kome su građani Teslića glasali protiv opoziva načelnika Milana Miličevića. U tekstu se navode izjave Miličevića i Bogdanića, kao i informacije o dešavanjima prethodne noći.

Na kraju dana RTRS prenosi intervju Dragana Bogdanića za portal SrpskaInfo u kome on opet napada Miličevića i SDS.

Dakle, i u slučaju referenduma u Tesliću, kao i u slučaju vanrednih lokalnih izbora, RTRS je mnogo više pažnje posvećivao SNSD-u nego njegovim političkim oponentima. U neku ruku možemo razumjeti zašto su im u fokusu na vanrednim lokalnim izborima bili kandidati SNSD-a – zbog pobjeda, ali je nejasno, ukoliko RTRS poštuje principe uravnoteženosti, nepristrasnosti i ravnopravnosti, zašto su mnogo više pažnje na referendumu u Tesliću posvećivali SNSD-u koji je izgubio umjesto Miličeviću koji je trijumfovao?

Pored kvantitativnog aspekta, odnosno obima informacija koje su se ticale SNSD-a i njegovih političkih oponenata, upitan je i kvalitativni aspekt, odnosno način na koji su ove političke opcije predstavljene u izvještajima RTRS-a. Neuporedivo blagonaklonije i afirmativnije RTRS je izvještavao o SNSD-u, nerijetko se stavljajući u ulogu njegovog advokata i promotera, dok su opoziciju ili zanemarivali ili kritički izvještavali o njoj.

U izvještajima RTRS-a su dominirale izjave članova SNSD-a i političkih opcija bliskih ovoj partiji. Bez imalo kritičkog osvrta su prenosili sve njihove izjave. S druge strane, rijetke izjave predstavnika opozicije u kojima su oni optuživali vlast, RTRS je implicitno komentarisao navodeći izjave članova SNSD-a koje oponiraju izjavama opozicije. Dakle, s jedne strane su bili predstavnici opozicije, a s druge SNSD i RTRS. Sve u duhu “davanja punog doprinosa afirmaciji Republike Srpske i svih njenih najvažnijih institucija”.

Da rezimiramo. RTRS je po ko zna koji put prekršio neka od osnovnih načela kojih se nominalno drži: podsticanje demokratskih procesa i osiguranje odgovarajuće zastupljenost nepristrasnih vijesti; služenje interesu javnosti; nepristrasno izvještavanje o političkim događajima; poštivanje i podsticanje pluralizma političkih ideja; omogućavanje ravnopravnog sučeljavanja različitih gledišta, sa ciljem jačanja demokratskog duha. Po ko zna koji put RTRS se stavio u ulogu službe za odnose s javnošću SNSD-a. Po ko zna koji put RTRS je zauzeo stranu u političkom sukobu između SNSD-a i njegovih političkih oponenata. Po ko zna koji put je dokazao da nije u službi svih građana Republike Srpske, nego samo onih građana koji favorizuju vlast i SNSD.

Comment here