DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Ročišta zbog januarskih privođenja na trgu 2019 godine

Na banjalučkom Osnovnom sudu održano je ročište zbog dešavanja na Trgu Krajine 21. januara 2019. godine. Tada su privedena dva lica a zbog odbijanja da se po naređenju policajaca udalje sa Trga Krajine. Sudsko odlučivanje tražio je Zaim Šibić čiji advokat Dragan Tolimir tvrdi da je Šibić potpisao prekršajnu prijavu u policiji pod prisilom. Sud je prihvatio da ročište bude održano ali je ono prekinuto i naknadno će biti odlučeno da li će sud odlučivati o valjanosti prekršajne prijave. Advokat Tolimir tvrdi da je prijava tehnički neispravna jer ne sadrži istinite detalje a da je video materijal kao dokaz predao sudu.

privođenje Zaima Šibića, 21.01.2019. godine

U banjalučkoj policiji sve vrijeme tvrde da su oni radili i da rade po zakonu jer okupljanja nisu prijavljena i dozvoljena. Zakon o javnom okupljanju, međutim, obična okupljanja građana na kojima se ne iskazuju stavovi, zahtjevi i slično ne prepoznaje kao javna okupljanja. Različite organizacije za zaštitu ljudskih prava su u posljednjih godinu dana upozoravale da bi prema tumačenju policije svako okupljanje ili druženje građana u gradu bilo okarakterisano kao javno okupljanje za koje treba prijava ili dozvola.

privođenje Janka Testena, 21.01.2019. godine

Ozren Perduv iz Pravde za Davida rekao je za Gerilu da privedena lica tog dana na bilo koji način nisu kršila javni red i mir napominjući da se radi o starijim licima a da je Zaim Šibić na čiji zahtjev je održano prvo ročište i ratni vojni invalid Vojske Republike Srpske i čovjek od gotovo 70 godina koji je uhapšen jer je stajao na trgu u svom gradu.

GERILA info

Comment here