DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Republička inspekcija: Pratili smo portale i društvene mreže. Bez odgovora da li ih je zvala Gorica Dodik ili Milorad Dodik.

U Republičkom inspektoratu, u odgovoru koji je potpisala glavni republički zdravstveni inspektor Milica Matijević, tvrde da su sinoć kada su došli u restoran Agape reagovali jer su vidjeli objave i najave na portalima i društvenim mrežama. Glavni zdravstveni inspektor Milica Matijević zajedno sa još nekoliko inspektora pojavila se u restoranu Agape nešto prije 22 sata a nakon što su gradska inspekcija i komunalna policija izdali riješenje o zatvaranju lokala zbog nepoštovanja epidemioloških mjera.

Republički isnpektorat smo pitali zašto su se oni pojavili odmah nakon što je Agape dobio kaznu i ko ih je zvao. Pitali smo ih da li su došli po nalogu Gorice Dodik u čijem vlasništvu je pomenuti restoran ili Milorada Dodika i kako je moguće da se republički inspektori pojave odmah nakon što je Agapeu uručena kazna.

Nažalost, sinoć je bio na sceni pokušaj degradiranja republičkih i lokalnih inspektora, uvlačenje državnih službenika u politički vrtlog. Reakcija Inspektorata bila je sa ciljem da se sačuva dignitet inspektora i ove javne institucije“, odgovara Milica Matijević.

Gradska inspekcija je kaznu Agapeu napisala jer je taj lokal  u zastakljeni dio objekta pustio goste. U ovom objektu su tvrdili da je riječ o terasi iako taj dio lokala nije bio otvoren sa najmanje tri strane kako je predviđeno.

Zanimljivo je da je Republička inspekcija ekspresno poništila kaznu o zabrani rada koju je dobio Agape a tom lokalu ostavila samo finansijsku kaznu.

“Podsjećam, u objektu na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja nije postojao zakonski osnov za izricanje mjere zabrane rada, već isključivo za prekršajnu sankciju u vidu novčane kazne, što je i učinjeno. Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti je propisano da se mjera zabrane rada izriče u situacijama kada se ne sprovode zaštitne mjere koje se odnose na fizičku distancu, okupljanje u grupama većim od propisanih i ograničeno radno vrijeme. U skladu sa odredbama Zakona o inspekcijama u Republici Srpskoj, inspektori jedinica lokalne samouprave obavljaju povjerene poslove iz nadležnosti Inspektorata, te ovaj organ ima pravo da vrši kontrolu nad njihovim radom”, tvrdi glavni Republički zdravstveni inspektor Milica Matijević.

Draško Stanivuković, foto Gerila info

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković danas je rekao da je lično on vidio da Agape radi i da je on pozvao komunalnu policiju da vidi o čemu se radi.

Da li je ono bašta? Nije bašta. Da li je sa sve tri strane okruženo? Jeste. Da li radi? Radi. Lično ja uslikao. Lično ja, inspekcija komunalna dolazite. Zatvaraj odmah. Ja vidio, ja pozvao, ja slikao. Tako je sitina. Boli me nepravda. I rekao sam radite u skladu sa zakonom ni po babi ni po stričevima. Rekao sam inspektorima ako se bojite dolazim ja, da mogu ja bih potpisao, samo da ispravimo nepravde koje nas bole.Tako je bilo“, rekao je danas DRaško Stanivuković.

Stanivuković je rekao da je nepravedno to da mali ugostitelji ne mogu da rade a da  restoran Dodikove kćerke može.

Republički Štab za vanredne situacije u nedelju je donio odluku kojom se ugostiteljskim objektima dozvoljava rad u baštama, međutim loše vrijeme je ugostitelje spriječilo da otvore bašte.

GERILA info

Ostavite komentar