Predsjednik Evropske narodne stranke Žozef Daul o izborima u BiH: Političari moraju staviti interes naroda iznad ličnih i političkih interesa

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Povodom odluke Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da objavi zvanične rezultate Opštih izbora u BiH, održanih 7. oktobra, predsjednik Evropske narodne stranke Žozef Daul je izjavio da su nedemokratske prakse na izborima u BiH zabrinjavajuće.

Duboko sam zabrinut zbog uočenih nedemokratskih praksi od strane pojedinih političkih učesnika ovih izbora. Preliminarni izvještaji Međunarodne izborne posmatračke misije, predvođene OEBS/Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) su alarmantni.

Da bi izbori bili slobodni i fer, birači ne smiju biti pod pritiskom i političkim uticajem, a mediji moraju biti nezavisni, kako navodi. Politički pritisak na penzionere, zastrašivanje radnika u javnom sektoru, kupovina glasova, prepreke za glasanje dijaspore, nepravilnosti vezane za glasanje putem pošte i veliki broj nevažećih glasova nisu u skladu sa demokratskim standardima.

Uprkos naporima Evropske narodne partije, kompromis za neophodne promjene Izbornog zakona nije pronađen. Sada svi učesnici političkih procesa moraju zajedno staviti interes naroda iznad ličnih i političkih interesa. Ovo mora biti urađeno da bi se osigurali fer i slobodni izbori u budućnosti. Zemlja ne može napredovati niti sprovoditi reforme bez funkcionalnih izvršnih institucija. Očekujem od svih političkih lidera da zajedno i konstruktivno rade na formiranju vlasti na svim nivoima.

Reformama se treba obezbijediti budućnost Bosne i Hercegovine i njenih građana. Od reformi zavise nezavisnost pravosuđa, zaustavljanje korupcije i poštivanje vladavine prava. Tek tada, Bosna i Hercegovina će moći da napreduje na putu ka EU, biti privlačnija za investitore i ponuditi mladima više mogućnosti u svojoj zemlji.