DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Potvrđen slučaj “svinjske gripe” u Banjaluci. Virus H1N1 u osnovnoj školi.

 

U banjalučkoj osnovnoj školi Branko Ćopić je potvrđen jedan slučaj virusa H1N1, nekada poznatijeg pod imenom “svinjska gripa”.  Slučaj je registrovan u ponedeljak. Obavještene su nadležne institucije, prije svega higijenko epidemiološka služba banjalučkog Doma zdravlja, potvrdila je direktorica te škole Branislava Pejašinović.

“Nema nikakvog razloga za paniku jer se radi o samo jednom slučaju a pratimo i dobijena upustva i pojačali smo mjere i nadzora i druge mjere u školi kako slučajno ne bi došlo do širenja virusa..”– kaže direktorica ove banjalučke škole.

Higijensko epidemiološka služba Doma zdravlja je obavila pregled u školi i utvrđeno je da je higijensko stanje u školi zadovoljavajuće. U Institutu za javno zdravstvo RS nisu odgovorili na konkretno pitanje da li im je prijavljen slučaj virusa  H1N1 u školi. Nezvanično, nema potvrde, kod još jednog djeteta su zabilježeni isti simtomi.

“Termin „svinjski grip“ se u svijetu, a tako i kod nas, ne koristi od 2009. godine. U pitanju je virus gripa tipa AH1N1, koji trenutno cirkuliše na sjevernoj hemisferi pod nazivom „sezonski grip“.
Od uzoraka testiranih u ovoj sezoni koji su bili pozitivni na influencu, najviše je bilo pozitivnih na tip A (85%), od čega je 64% bilo podtipa A(H3N2). AH1N1 zastupljen je u manjem obimu. Virus influence podtipa A(H3N2) je povezan sa većim obolijevanjem starije populacije. Od uzoraka koji su bili pozitivni na influencu B (15%), B/Victoria soj je zastupljen u 92% uzoraka.
Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske pacijente oboljele od zaraznih bolesti, uključujući i gripu, prijavljuju isključivo zdravstvene ustanove, a ne institucije nekog drugog profila. Ako se pacijent javio svom porodičnom ljekaru sa simptomima gripe ili sličnim gripi, na osnovu kliničke slike, ukoliko to bude potrebno, biće upućen na bolničko liječenje gdje će mu biti pružena sva potrebna zdravstvena njega i dijagnostika i biće prijavljen Instututu za javno zdravstvo RS pod dijagnozom koja mu je utvrđena.”-navode u odgovoru iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Dom zdravlja Banjaluka

Gerila info je u ponedeljak nakon saznanja da se pojavio virus H1N1 u školi kontaktirala i ministratvo prosvjete ali nam je odgovoreno da oni takvih saznanja nemaju i da će tražiti informacije od škole. Nije bilo odgovora iz ministarstva zdravlja RS.

Virus H1N1 prvi put se pojavio 2009. godine, prenosi se sa osobe na osobu kao i sezonska gripa a posebno je opasan po trudnice, djecu mlađu od dvije godine i ljude sa hroničnim oboljenjem pluća. Simtomi su vrlo slični simptomima kod obične gripe. Do kraja januara su u BiH dvije osobe preminule nakon zaraze virusom H1N1. Oba slučaja zabilježena su u Zenici.

GERILA info

 

Comment here