DRUŠTVONASLOVNA

Poslanicima NSRS podijeljeni bedževi i poslata poruka: “Stop nasilju nad novinarima”!

“Stop nasilju nad novinarima” je jedinstvena poruka svih novinara iz Republike Srpske upućena novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske ali i ostalim visokopozicioniranim političarima koji su prisustvovali konstitutivnoj sjednici NSRS.

Bedževi sa ovom porukom podijeljeni su od strane predstavnika Kluba novinara Banjaluka kolegama, poslanicima, ministrima i ostalim gostima sjednice NSRS.

“Napad na novinare nije samo fizička prijetnja, nego to predstavlja prijetnju za demokratske vrijednosti i slobodu izražavanja”, rekao je predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić i pozvao poslanike da već na prvoj redovnoj sjednici NSRS usvoje izmjene Zakona o krivičnom postupku kojim bi se napad na novinare tretirao kao napad na službano lice.

Vukelić je posebno naglasio da je u posljednje dvije godine u cijeloj BiH zabilježen porast nasilja i pokušaja nasilja nad novinarima, i to jedan pokušaj ubistva, 11 napada na novinare i 13 eksplicitnih prijetnji smrću.

Jedan od glavnih povoda ove inicijative koja je bila aktuelna i prije par godina je i pokušaj ubistva Vladimira Kovačevića, novinara BN televizije i jednog od osnivača i novinara portala GERILA.info.

“Degutano je stalno ponavljati istu stvar a da se, pri tom, ništa novo ne dešava. Činjenica je da su neki od najviših zvaničnika prećutno odobravali napade na novinare. Sada neki od tih treba da nas poslušaju i usvoje ove izmjene (Zakona o krivičnom postupku, prim.aut). Vidjećemo kako će ta inicijativa ići”, rekao je Kovačević.

Većina poslanika i zvaničnika je uzela bedž od predstavnika Kluba novinara, ali novi član Predsjedništva BiH Milorar Dodik to ipak nije učinio.

NSRS: Dodik izignorisao podjelu bedževa "Stop nasilju nad novinarima"

NSRS: Dodik izignorisao podjelu bedževa "Stop nasilju nad novinarima" od strane predstavnika novinara. Ovom akcijom Klub novinara je pozvao poslanike da već na prvoj redovnoj sjednici NSRS usvoje izmjene Zakona o krivičnom postupku kojim bi se napad na novinare tretirao kao napad na službeno lice.

Posted by Gerila.info on Monday, November 19, 2018

 

redakcija GERILA.info

Comment here