DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Policijska uprava zabranila još jedan skup na trgu Krajine. Tvrde da ipak nema opše zvanične zabrane okupljanja na trgu.

policajci čuvaju igračke na trgu Krajine

“Ne postoji zvanična zabrana okupljanja na Trgu Krajine”. 

Ovo su u petak iz Policijske uprave Banjaluka odgovorili redakciji Gerila info. Međutim već u subotu je načelnik te uprave Miloš Brkić donio rješenje kojim se ne odobrava održavanje javnog okupljanja koje je na trgu trebalo da bude održano danas a radi ukazivanja na probleme u odnosu sa djecom sa posebnim potrebama u BiH i davanja podrške građanima u drugim gradovima BiH koji protestuju zbog afere u Zavodu Pazarić.

U svom obrazloženju načelnik Policijske uprave Banjaluka navodi kako je procjenjeno da bi na takvom skupu moglo doći do incidenata i stvaranja nelagode kod dijela građana koji ne učestvuju u skupu a da je ranije već bilo javnih skupova na trgu koji su prerasli u šetnje, nisu poštovali dato vrijeme trajanja skupa i slično. Brkić je Gordani Šurlan koja je tražila dozvolu za javnim okupljanjem na trgu ponudio park Mladen Stojanović kao lokaciju za održavanje skupa.

Dakle, policija još jednom ne dozvoljava okupljanje na trgu pretpostavljajući da bi to okupljanje moglo da vodi nečemu drugom. Okupljanja kao znak podrške djeci u Pazariću već su se spontano bez bilo kakvih zabrana ili incidenata dešavala u gradovima u Federaciji.

Iz Policijske uprave Banjaluka odgovorili su, djelimično, i na naša pitanja u vezi sa lišavanjem slobode Stefana Blagića i prekidanjem performansa organizacije “Restart” prije nekoliko dana.

Stefan Blagić- priveden
Stefan Blagić i pripadnik P.U. Banjaluka prije lišavanja slobode

U policiji tvrde da Blagić nije priveden što je tačno ali je zadržan. Navodi se samo da je o tome obavješten sud ali se ne navodi da li je za zadržavanje sud izdao naredbu kako je po zakonu.

“Povodom dopisa koji ste, 28.11.2019. godine, dostavili na internet adresu Policijske uprave Banja Luka, obavještavamo Vas da građanin Stefan Blagić nije zadržan u pritvoru, isti je od strane policijskih službenika lišen slobode u skladu sa članom 170. Zakona o prekršajima, a zbog počinjenih prekršaja, o čemu je obavješten dežurni sudija Osnovnog suda Banja Luka, Odjeljenje za prekršaje.
Ne postoji zvanična zabrana za okupljanje na Trgu Krajine. U skladu sa članom 9. Zakona o javnom okupljanju propisano je kakve su obaveze organizatora odnosno sazivača javnog skupa.
Policijski službenici na prostoru Trga Krajine ne preduzimaju mjere i radnje prema licima koja se zadržavaju osim prema grupama čije okupljanje ukazuje da se radi o javnom skupu koji nije prijavljen i organizovan u skladu sa Zakonom. Ne postoji zabrana sjedenja na klupama na Trgu Krajine.
Policijski službenici postupaju u skladu sa Ustavom Republike Srpske i zakonskim propisima, a prema licima koja krše zakonske propise preduzimaju se mjere i radnje predviđene Zakonom.” -piše u odgovorima iz banjalučke Policijske uprave.

Inače, u Republici Srpskoj je sloboda javnog okupljanja Ustavom zaštićeno pravo ali je u Ustavu dato uopšteno. Jedini tumač toga da li svojim djelovanjem prema pojedinim građanima policija krši Ustav može biti Ustavni sud Republike Srpske.

Od banjalučke Policijske uprave smo tražili dodatna pojašnjenja o tome šta smatraju javnim skupom, koliko ljudi treba da se okupi da bi se skup mogao smatrati javnim skupom, kako policijski službenici procjenjuju da neko okupljanje može izazvati incidente a neko ne i slično…Pitali smo ih i koliko puta su političkim strankama zabranili skup na trgu Krajine i da li tu postoji opasnost od stvaranja nelagode kod građana koji ne učesvuju u takvom skupu. Pojašnjenja i odgovore ćemo objaviti kada i ukoliko ih dobijemo.

GERILA info

Comment here