DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Počelo suđenje zbog diskriminacije. Pokušaj stvaranja incidenta, izostanak reakcije policije

Na banjalučkom Osnovnom sudu održano je pripremno ročište po tužbi Aleksandre Ninić Vranješ i Sofije Grmuša protiv Republike Spske i MUP-a Republike Srpske. Njih dvije, koje su i aktivisti neformalne grupe Pravda za Davida, tužbom RS i MUP RS terete za diskriminaciju u kontinuitetu dvije godine. Na tužbu su se odlučile nakon što ih je banjalučka policija u novembru prošle godine otjerala sa javne klupe na trgu Krajine.

„Mi tužbom tražimo da sud zaštiti naša ustavom zagarantovana prava kao što su pravo na slobodu izražavanja, pravo na slobodno okupljanje, pravo na slobodu kretanja…Sva ta naša prava su ugrožena. Mi tražimo, konkretno, da sud kao nadležna institucija stane u kraj diskriminaciju koju nad nama provodi, konkretno Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske“, rekla je Aleksandra Ninić Vranješ prije pripremnog ročišta.

„Očekujem da prestane diskriminacija, da možemo slobodno živjeti i nemam više mnogo šta da kažem. To je to.“, kratko je rekla Sofija Grmuša.

https://www.facebook.com/medina.remarque/videos/10220080046345381/?t=2

Pravobranilaštvo Republike Srpske još ranije je tražilo da sud tužbu odbaci kao neosnovanu a danas su u Pravobranilaštvu ostali pri tom zahtjevu. Nastavak pripremnog ročišta zakazan je za 7. oktobar jer je advokat Aleksandre Ninić Vranješ i Sofije Grmuša Jovana Kisin sudu predala još dokaza koji su prikupljeni nakon novembra 2019. godine a koji, kako je rekla, svjedoče o tome da diskriminacija pojedinaca od strane policije u Banjaluci traje u kontinuitetu.

Prije i u toku ročišta se pred sudom okupilo dvadesetak građana koji su u nekoliko navrata uzvikivali “Pravda za Davida”. Nije bilo nikakvih incidenata ni reakcije policije.

Jedno lice je u nekoliko navrata pokušalo da isprovocira okupljene građane i novinare a zanimljivo da policija koja je bila u neposrednoj blizini ni tada nije reagovala već su policajci nakon što im je na to skrenuta pažnja sjeli u vozilo i otišli.

GERILA info

Comment here