DRUŠTVONASLOVNA

Otvoreno pismo ministru zdravlja Alenu Šeraniću: “Koliko još treba da se desi ‘Srđana Cvijića’ da bi se nešto konkretno promijenilo u zdravstvenom sistemu RS?”

hitna-pomoc-banjaluka

hitna-pomoc-banjaluka

Porodica Srđana Cvijića (31), koji je preminuo u noći sa 28. na 29. septembra nakon što je dobio težak napad u Banjaluci, a Hitna pomoć odbila da izađe na intervenciju, uputila je otvoreno pismo ministru zdravlja RS Alenu Šeraniću, prenosi portal Mondo.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka formiralo je krivični predmet i obaviće provjere u vezi sa tragičnom smrću Cvijića čija porodica od tragične noći bezuspješno traga o informacijama o ovom tragičnom slučaju.

Prenosimo dijelove otvorenog pisma koje potpisuje njegov brat Nemanja Cvijić.

“Prvenstveno pišem zbog smrti moga brata Srđana Cvijića 29.9. ove godine, gdje nakon mog poziva Hitnoj pomoći, vozilo nije poslano na adresu (adresa je na Paprikovcu) te mi je predloženo da došetam sa njim koji se guši ili da zovem taksi. Predmet je otvoren u tužilaštvu u Banjoj Luci i istražni proces je u toku. Istražni proces traje već skoro dva mjeseca jer sa UKC-a nije dostavljena dokumentacija po službenoj dužnosti. Zbog čega je potrebno da se toliko čeka? Da li iko vrši kontrolu?” naveo je Nemanja.

Ističe da je jedini komentar od strane javnih institucija dobio od direktorice Doma zdravlja Banjaluka koji se sveo na “ne bježimo od evenutalnih grešaka…. Greške se dešavaju”.

“Koliko još treba da se desi ‘Srđana Cvijića’ da bi se nešto konkretno promijenilo u zdravstvenom sistemu RS? Ovo nažalost nije ni prvi, a ni posljednji slučaj. Lično znam nekoliko primjera gdje Hitna pomoć nije slala vozila na pozive i predlagane su stvari kojih bi i mene bilo sramota. I nikom ništa, ljudi šute, odgovorni šute. Svi se vodimo onom “to je tako” jer otkad je ove “države” stanje se nije mijenjalo, bez obzira ko je bio na vlasti, a vlast se mijenjala i za drugačije ne znamo kao građani. Zašto je na primjer, u noći kad sam budio svoje roditelje da im saopštim da im je sin umro, prijedlog hitne pomoći u Srpcu bio da ‘popiju bensedin, ako ne pomogne, onda dva’ kad su obaviješteni da budu spremni ako mojim roditeljima pozli? Gdje je naše pravo o zdravsvenoj zaštiti, a svaki mjesec izdvajamo trećinu svojih plata da imamo to pravo? Prvi stepen zdravstvene zaštite govori o pružanju hitne medicinske pomoći…” napisao je Cvijić.

On je upitao i zašto građani moraju da brinu o nedostacima ili ograničenjima u zdravstvenom sektoru,a ne oni koji su odgovorni za to.

“Svi problemi i primjeri dolaze puno ranije od ove situacije sa kovidom tako da to ne može da bude izgovor. Kada će neko da preuzme odgovornost za funkciju koju obavlja, bilo to funkcija dežurnog doktora, direktora, ministra?”, zaključio je Cvijić.

Comment here