NASLOVNAPOLITIKA

Od srca srcu: Kineski predsjednik zahvalio Dodiku na rođendanskoj čestitki

Sin Đinping i Milorad Dodik. FOTO: rtrs.tv.

Predsjednik Narodne Republike Kine Si Đinping zahvalio je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na čestitki koju mu je ovaj uputio povodom njegovog rođendana, a to je sve u PR duhu prenijela Radio Televizija Republike Srpske.

U nastavku “vijesti” (čitaj: Dodikove promocije na RTRS-u) navodi se da je Si ocijenio da trenutno odnosi Kine i BiH pokazuju dobar trend razvoja, dok je praktična saradnja u svim oblastima postigla plodne rezultate.

Pridajem veliku važnost razvoju odnosa između Kine i BiH i spreman sam da, zajedno sa Vama, ulažem napore u produbljivanju saradnje naše dvije zemlje u okviru inicijative “Pojas i put'” donoseći blagostanje našim zemljama i narodima.

Si Đinping je u pismu zahvalnosti poželio Dodiku dobro zdravlje, lični i profesionalni uspjeh.

Gerila je već pisala o “rođendanskoj promociji” Milorada Dodika na RTRS-u kada je navedeno da je, u duhu stvaranja kulta ličnosti, RTRS u centralnoinformativnoj emisiji Dnevnik 2 prenio rođendanske čestitike svjetskih lidera upućene Miloradu Dodiku.

Tada smo kroz mali primjer veličanja državnika na njegov rođendan i implicitnog stvaranja kulta ličnosti nastojali prikazati da je u Republici Srpskoj još uvijek prisutna praksa da javni servis služi kao institucija nacionalne i društvene (političke i kulturne) integracije, i to integracije koja se reflektuje kroz identifikaciju sa vođom.

Pored svakodnevnih aktivnosti Milorada Dodika, u dnevniku se moralo naći mjesta i za rođendanske čestitike, što odgovara jednom od osnovnih postulata stvaranja kulta ličnosti – pretjeranoj prisutnosti lika i djela vođe u medijima, čak i kada informacije o njemu nisu od šireg društvenog značaja. Zato je bilo “važno” da RTRS prenese čestitike velikih državnika koji daju na značaju ulozi Milorada Dodika u javnosti, odnosno implicitnom stvaranju kulta ličnosti.

Ovaj put se Milorad Dodik “revanširao” predsjedniku Kine, dok je RTRS ažurno izvjestio građane o zahvalnosti Si Đinpinga na tome što ga se Dodik sjetio i poslao mu “šarenu čestitku” povodom rođendana. Naravno, urednički poslušnici i vrijedni aparatčici vladajuće stranke koji stoluju u RTRS-u su zaključili da je od “suštinskog javnog značaja” da narod Republike Srpske mora da čuje da je Dodik čestitao rođendan predsjedniku Kine, a još je važnije da se “čuje i počuje” da se vođa najmnogoljudnije zemlje srdačno zahvaljuje našem “dragom vođi”. Sve u duhu dobrih “međuautoritarnih” odnosa.

Ostavite komentar