NASLOVNAPOLITIKA

Narodna skupština Srpske odbacila Rezoluciju PD PS BiH!

Narodna skupština Republike Srpske danas je na posebnoj sjednici imala samo jednu tačku dnevnog reda, odnosno Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Napokon se oko 22:20 pristupilo glasanju, a poslanici opozicije su prethodno napustili improvizovanu skupštinsku salu, tako da je od 53 poslanika njih 52 bilo ZA usvajanje navedenih zaključaka. Samim tim, Narodna skupština Srpske je odbacila “Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta”, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Predstavnici vlasti u RS su podršku PDP-a i SDS-a ovoj rezoluciji proglasili izdajničkim aktom predstavnika opozicije u zajedničkim organima, dok je opozicija to oštro negirala.

Krenimo redom:

U obrazloženju zahtjeva za sjednicu poslanika koji su podnijeli inicijativu stoji da je “neprihvatljiv i sam naziv Rezolucije, jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba”. Stoga se traži da NSRS na ovoj sjednici zauzme stavi po ovom značajnom pitanju za Republiku Srpsku.

Ne treba biti pretjerano pametan pa vidjeti da Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH, stoji iza ove inicijative, kao prilike da se obračuna sa opozicijom po dobro oprobanom receptu igre za javnost „patriote – izdajnici“, a vladajućim strankama je ovo neophodno nakon niza kompromitujućih činjenica koje su isplivale i dokazale da je bilo nepravilnosti a moguće i zloupotreba za vrijeme vanrednog stanja, proglašenog u cilju suzbijanja pandemije novog virusa korona.

Mobilna bolnica, sumnjive javne nabavke medicinske opreme Instituta za javno zdravstvo RS putem turističkih agencija, najskuplja garaža za UKC RS vjerovatno na Balkanu, i mnoge druge informacije koje su uzdramale javnost, bez ikakve sumnje su poljuljale rejtinge vladajućih stranaka.

Kolegijum NSRS je odobrio obraćanje predsjednicima svih parlamentarnih stranaka, međutim prvi govor je održao Igor Žunić, predsjednik kluba SNSD-a u NSRS a potom su se narodnim poslanicima obratili Nedeljko Čubrilović, predsjednik DEMOS-a i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Milorad Dodik je rekao da je Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta podvala od strane “političkog Sarajeva” smišljena da ponizi srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu, i naglasio da se može vidjeti da se ona otklanja od zločina i “radi se o dokumentu koji počiva na potpunom revizionizmu”.

“Kada čitate naslov vidite kolika je to podvala. To je isto ono što su komunisti pisali na spomenicima gdje je stradalo desetine hiljada Srba. Od tih komunističkih floskula se otišlo dalje i Rezolucija ima za cilj da omalovaži sva stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Dodik obraćajući se na 14. posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, rekao je da je navedena rezolucija nalik mnogima koje su usvojene u posljednjih 30 godina, kao i da je njena suština  da se osudi ustaški pokret i održavanje mise za Blajburg, ali i kontroverzna predaja jasenovačke građe.

“Suština zakazivanja sjednice NSRS je da se opravda priča oko jasenovačke građe i da nam se proda to kao nešto što je dobro”, istakao je Šarović i naglasio da je amandman na jasenovački građu došao iz SDS-a, a ne iz “političkog Sarajeva”.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je da se Rezolucijom osuđuje uplitanje Hrvatskog sabora u vezi sa događajima i kontroverzne mise za Blajburg održane u Sarajevu.

“Opravdano je da Parlament BiH od Predsjedništva BiH i Ministarstva spoljnih poslova BiH traži da se osudi uplitanje Hrvatskog sabora”, rekao je Borenović dodajući da je za njega nezamislivo i sramno da je osim HDZ-a samo SNSD bio protiv.

Borenović je posebno skrenuo pažnju na prezentaciju jasenovačke građe na sajtu Muzeja holokausta u Vašingtonu, a o čemu je Gerila prva pisala. Na ranijoj sjednici NSRS narodna poslanica iz redova PDP-a Jelena Trivić se pozivala na snimke sa našeg portala koje smo objavili u članku od 26. aprila, a gdje su jasno navedene greške u prezentovanju fotografija srpskih stradalnika u NDH, ali i faktografskih činjenica.

On je rekao da je jedan od razloga zbog kojeg SNSD nije glasao i jasenovačka građa jer je Milorad Dodik, tadašnji predsjednik Vlade RS i aktuelni predsjednik SNSD-a, to predao i ona je na kraju završila u Hrvatskoj.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je ranije da Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta pokazuje koliko duboko mogu da propadnu pomenute partije kada se ne pridržavaju akata koje su donijele institucije Srpske.

“To je pogubno i očekujem da svi građani Srpske osude takvo nešto, a Narodna skupština će na predstojećoj sjednici o spornoj rezoluciji uraditi svoj dio posla i vratiti stvari u pravi tok”, rekla je Cvijanovićeva.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su, nakon redovne popodnevne pauze, nastavili raspravu o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Posebna sjednica Narodne skupštine RS prekinuta je na nekoliko minuta zbog “gužve” u publici nastale između narodnih poslanika Tomice Stojanovića iz SDS-a i Nedeljka Ćorića SNSD-a. Njih dvojica su počeli da dobacuju i prepiru se, a izignorisali su nekoliko opomena Milana Petkovića koji trenutno predsjedava.

Sjednica je prekinuta, a odmah potom, vidjela se gužva u pozadini jer su poslanici ustali, stali između njih i spriječili da se ode dalje od dobacivanja i naguravanja. U trenutku kada se ovo dešavalo, za govornicom je bio narodni poslanik Nebojša Vukanović.

Potom je došlo do duela između Draška Stanivukovića i Duška Mazalice, a Mazalica je Stanivukovića nazvao jutjuberom i bakom Prase.

Neočekivano se za riječ javila Begija Smajić iz Poslaničke grupe Zajedno za BiH, koja je tražila da se usvoji rezolucija o navodnom genocidu u Srebrenici, ali pričala i o navodnim četničkim zločinima u Drugom svjetkom ratu, te navela da su Bošnjaci drugi narod po učestalosti stradanja u ovom ratu, nakon Jevreja.

Begija Smajić
Begija Smajić

Sada se nakon vlasti i opozicije u raspravu uključuju i bošnjačke stranke, tako da sjednica dobila i novu struju po ovom pitanju.

Jelena Trivić iz PDP-a je negirala da je Dragoslav Mihailović bio ratni zločinac, ali i naglasila da je Jugoslovenska vojska u otadžbini na početku rata bila jedina regularna vojska na teritoriji bivše kraljevine Jugoslavije i da se borila protiv nacista.

Oštro je na riječi Begije Smajić, reagovao i Milan Petković iz US, i negirao da je “četnički pokret bio i fašistički pokret”.

Prvi se za završnu riječ javio šef Kluba poslanika SNSD Igor Žunić koji je navedenu rezoluciju prozvao “revizionaističkom, koju su neki momci iz Sarajeva poturili ekipi iz PDP i SDS-a”.

Napokon se oko 22:20 pristupilo glasanju, a poslanici opozicije su prethodno napustili improvizovanu skupštinsku salu, tako da su od 53 poslanika njih 52 bilo ZA usvajanje navedenih zaključaka, odnosno Narodna skupština Srpske je odbacila “Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta”, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Zaključci kojima je odbačena navedena rezolucija su sljedeći:

1. Narodna skupština Srpske odbacila je večeras Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na 8. sjednici održanoj 15.05., 19.05. i 20.05. 2020. godine.

2. Konstatujemo da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvajanjem Rezolucije pristupio sramnom prekrajanju istorijskih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj uopštavanje i marginalizovanje stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu.

3. Neprihvatljiva je bilo kakva kvalifikacija zločina u Drugom svjetskom ratu koja ne sadrži odrednicu da je nad Srbima izvršen sistematski genocid. Narodna skupština podsjeća da je istrebljenje Srba bio zvaničan državni projekat NDH.

4. Konstatujemo da je neprihvatljiv sam naziv Rezolucije jer kvalifikuje fašističke režime i pokrete kao agresore, a ne Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je zvanično provodila sistematsko iseljavanje, pokrštavanje i ubijanje Srba.

5. Hepojmljiva je konstatacija da je u Drugom svjetskom ratu stradao značajan broj žrtava iz Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina tada nije ni postojala, već samo NDH, a žrtve su bili Srbi, Јevreji, Romi i antifašisti.

6. Narodna skupština poziva sve u Bih da istorijske činjenice uvažavaju i da se ne bave revizionizmom. Revizionizam je i navođenje Bošnjaka kao stradalnika u Drugom svjetskom ratu, koji kao nacija nisu ni postojali tada.

7. Srpski narod je bio nosilac antifašističke borbe i kao takav je podnio najveće žrtve za oslobođenje svih zemalja u regionu. Narodna skupština Republike Srpske ima dužnost da čuva sjećanje na žrtve srpskog naroda i u tom smislu obavezuje i sve predstavnike u institucijama Republike Srpske i BiH da u svojim aktivnostima njeguju istinu i antifašističke vrijednosti srpskog naroda.

8. U Republici Srpskoj pravno egzistira Deklaracija o genocidu Nezavisne države Hrvatske nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

9. Narodna skupština Republike Srpske, nakon isteka gotovo 5 godina od usvajanja Deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, smatra da nije realno očekivati da nadležne institucije Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u doglednom vremenu usvoje zakonske akte kojima bi se ustanovio isti dan za sjećanje na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, kako je to usvojeno stavom 10. zaključaka iz usvojene Deklaracije, te da je jedino realno očekivati da postoji institucianalni kapacitet kao i javno iskazana volьa u Republici Srpskoj i Republici Srbiji da se zakonskim aktom utvrdi i uredi ovaj dan.

10. Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta ne odgovara istorijskim činjenicama i kao takva ne može se primjenjivati u Republici Srpskoj.

11. Narodna skupština Republike Srpske obarezuje Vladu Rspublike Srpske da u roku od 60 dana uputi na razmatranje i usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske nacrt Zakona o Danu sjećannja na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

12. Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu Republike Srpske da u pripremi nacrta ovog Zakona uklljuči stručne saradnike iz Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske kao i predstavnike građanskih udruženja koja baštine kulturu sjehanja na žrtve genocida Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.

13. Narodna skupština Republike Srpske ne podržava i odbacuje bilo kakve manifestacije prilikom kojih se glorifikuju poraženi fašisti iz Drugog svjetskog rata. Heprihvatljive su i uvređujuće prema žrtvama fašizma bilo kakve proslave poput “Blajburga” od strane vlasti Republike Hrvatske.

14. Narodna skupština Republike Soncke smatra da je provokacija isticanje u bilo kojem obliku ustaškog pozdrava “Za dom spremni” kako za žrtve Drugog svjetskog rata, tako i za potomke žrtava.

15. Narodna skupština Republike Srpske odbacuje netačne konstrukcije i spekulacije vezane za dio dokumentacije iz Јacenovca.

16. Narodna skupština Republike Srpske smatra da je u saradnji sa Muzejom Holokausta u Vašingtonu značajan dio dokumentacije iz Jacenovca snimljen i na savremeni tehnički način obezbjeđen putem mikrofilmovanja i konzervacije.

17. Narodna skupštine Republike Srpske formiće parlamentarnu delegaciju koja će posjetiti Muzej Holokausta u Vašingtonu i uvjeriti se u stanje dijela Јacenovačke građe koja se tamo nalazi.

18. Narodna skupština Republike Srpske potvrđyje da se jasenovačka građa nalazi u Arhivu Republike Srpske u savremenoj tehničkoj obradi i da je dostupna javnosti.

19. Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje nalaze Anketne komisije koja je formirana u Narodnoj skupštini i koja Je utvrdila stanje jasenovačke građe.

20. Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske”.

GERILA.info

Comment here