DRUŠTVONASLOVNA

Novi protesti građana zbog izgradnje MHE kod Jablanice (VIDEO)

Izgradnja dviju mini hidrocentrala na području Jablanice uznemirila je mještane Jelačića i Zlata. Svoje nezadovoljstvo iskazali su u subotu u jutarnjim časovima vožnjom automobilima kroz grad uz zvuk sirena.

Organizator okupljanja Dženan Šašić pojašnjava da je odbijen zahtjev za ranije najavljen protest na mjestu gdje je u izgradnji hidrocentrala. Protive se izgradnji koja bi, kako kažu, uništila riblji fond i uveliko naštetila očuvanju prirode.

Mještani zamjeraju sportisti Mirzi Teletoviću na ovom projektu u koji je, kako tvrde, ušao bez njihove saglasnosti.

Prvi dan gradnje još prošlog vikenda na rijeci Doljanci uspjeli su zaustaviti na sat vremena, a predali su i dvije tužbe. Planiraju i dalje aktivnosti kojima bi ukazali na problem, ali ukoliko sud donese odluku da je u pitanju projekat koji neće naštetiti ovom mjestu, spremni su odustati.

Šašić naglašava da lično nemaju problem s pojedincima, već ne žele dozvoliti narušavanje prirodnih ljepota koje krase ovaj kraj. U BiH planirana je izgradnja više od 300 mini centrala na 244 rijeke. S obzirom na to da je ukupna riječna mreža oko 4.000 km, to bi značilo da svakih 15 kilometara rijeke bude izgrađena jedna. Portal GERILA.info je već pisao o ovom slučaju, a ranije i o dešavanjima na rijekama Pliva i Vrbas.

GERILA.info/federalna.ba

Comment here