DRUŠTVONASLOVNA

Mondo: Evropski parlament poručuje: Ne gradite mini-hidroelektrane!

reka, reke, planinske reke, potok

Portal Mondo prenosi da je Evropski parlament donio nekoliko rezolucija za balkanske zemlje koje se tiču poštovanja ekoloških zakona, između ostalog i gradnji mini hidroelektrana.

Evropa brine za prirodnu sredinu Balkana i posebno je osjetljiva na projekte u balkanskim zemljama koje bi mogle da ugroze život ljudi, životinja i biljaka.

Evropski parlament je ove nedelje usvojio nekoliko pojedinačnih rezolucija za balkanske zemlje, a jedna od njih se tiče i masovne gradnje mini hidroelektrana, izražavajući posebnu zabrinutost što se pojedine hidroelektrane grade u zaštićenim područjima, odnosno nacionalnim parkovima.

Stručnjaci takođe ističu brigu i protivljenje gradnji mini hidroelektrana naglašavajući da mini hidroelektrane donose mnogo više štete nego koristi.

U rezoluciji Evropskog parlamenta ističe se rizik koji gradnja MHE izaziva na životnu sredinu i naglašava da su one u suprotnosti sa ekolkoškim standardima Evropske unije.

Ističe se da su građani Evrope ustali u zaštitu balkanskih rijeka, kao i da su lokalne zajednice u zemljama Balkana sve glasnije i odlučnije u zaštiti svojih rijeka.

Comment here