NASLOVNAPOLITIKA

Milorad Dodik na konferenciji za medije: Žao mi je što Ivanić i Govedarica nisu pristali da dođu na kafu

Na današnjoj konferenciji za medije Milorad Dodik, aktuelni predsjednik RS i novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, izrazio je žaljenje što su Mladen Ivanić i Vukota Govedarica odlučili da se bave pogrešnom politikom, kako je rekao, i za vrijeme i nakon izborne kampanje. Dodao je da mu je žao što Mladen Ivanić i Vukota Govedarica nisu pristali da dođu na kafu, te da je on spreman da razgovara s njima ako oni to budu htjeli.

Rekao je da nema problem sa izvornom politikom SDS-a, nego sa rukovodstvom SDS-a koje nema za cilj nezavisnu RS nego centralizaciju BiH. Naglasio je da je Željka Cvijanović, novoizabrana predsjednica RS, izgubila prošle izbore a bio je jednak broj nevažećih listića, dodajući da je Borenović “zajapureno političko nedonošče koje je iskoristilo tragediju porodice Dragičević za nekoliko političkih poena”.

Naveo je da je u ovom trenutku razlika između njega i Mladena Ivanića 65.000 glasova. Rekao je da će se, kao srpski član Predsjedništva BiH, suprotstaviti svakom pokušaju urušavanja Srpske i njenih institucija. “Moja politika će biti Republika Srpska prije svega”, naglasio je Dodik, dodajući da neće otići u Sarajevo dok ne položi zakletvu pred Narodnom skupštinom Republike Srpske.

Dodik je rekao da SNSD radi na formiranju skupštinske većine i da već imaju većinu ali je dodao da postoje neki koji nisu radili u interesu koalicije. “Neki su radili direktno protiv koalicije, a pripadaju nekim od naših koalicionih partnera. Narednih dana ćemo to da ispitamo. Niko neće biti zaštićen niti oslobođen odgovornosti”, rekao je Dodik.

On je rekao da poštuje Marka Pavića, lidera DNS-a, ali da je oko njega bilo mangupa koji su tokom kapanje radili direktno za drugu stranu. Pohvalio je Pavića za korektan odnos u kampanji, ali i zatražio odgovornost za lica koja su unutar te partije remetila koalicioni dogovor i zatražio od Pavića da se odrekne tih ljudi u političkoj saradnji. “Ako pristanu da ih se odreknu, oni ostaju naši partneri”, naglasio je Dodik.

Izjavio je da je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, koji je, u ime predsjednika Rusije Vladimira Putina i svoje lično ime, čestitao izbornu pobjedu i poželio uspjeh u radu njemu i Željki Cvijanović, te sreću i uspjeh Srpskoj. Čestitku je uputio i predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban.

Dodik je istakao da je Lavrovu prenio da je njegova politika usmjerena na poštovanja slova, a ne duha Dejtonskog sporazuma. Još je rekao da ga je Lavrov zamolio da prenese saučešće porodici radnika stradalog u eksploziju u Rafineriji u Brodu.

Ponovio je da se američka ambasadorka u BiH Morin Kormak direktno miješala u izborni proces naglašavajući da ona nije dostojna da predstavlja veliku zemlju poput SAD. “Doprinijela je destabilizaciji BiH, urušavanju institucija. Ona se igrala sa voljom naroda i institucija i bez ikakve potrebe se miješala u upravljanje. Zato sam predložio da ona bude brojač glasova na svim budućim izborima u BiH, da ne bi bila frustrirana”, rekao je Dodik.

Ostavite komentar