NASLOVNAPOLITIKA

Milan Miličević za GERILU: Mijenjaju vreće s referenduma, nećemo dozvoliti krađu ni jednog glasa

U Tesliću se od sinoć odvija prava drama jer su na referendumu o opozivu načelniku opštine primjećene brojne neregularnosti, a načelnik opštine Milan Miličević najavio je podnošenje krivičnih prijava zbog zamjena vreća na nekoliko biračkih mjesta.

Članovi i aktivisti Srpske demokratske stranke su sinoć došli pred sjedište Komisije za sprovođenje referenduma da bi, kako kažu, spriječili prekrajanje volje naroda, a situacija se ne smiruje ni danas.

„Realna prednost je blizu 4.400, međutim, Komisija je izbrojala i prihvatila zapisnike sa  65 biračkih mjesta, a sa četiri nisu. Prema rezultatima iz tih 65 vreća, mi imamo 4.000 prednosti, ali sa ove četiri oni ne daju da se otvore vreće, a to su četiri biračka mjesta gdje su oni u toku transporta zamijenili vreće. Mi znamo da je to tako i ne slaže se broj glasova unutra sa onim što su naši posmatrači sa biračkih mjesta na licu mjesta izbrojali. Oni sada traže odobrenje i mišljenje Republičke izborne komisije kako da postupe sa tim vrećama. Rezultati tih vreća ne mogu uticati na konačni rezultat, ali mi ne damo ni to. To je sad stvar principa. Ne možemo dozvoliti jer znamo šta se desilo i kakav se scenario sprema“, kaže za Gerilu Milan Miličević.

On je najavio da će već danas podnijeti krivične prijave protiv svih koji su umiješani u ove nečasne radnje.

„Pravilo je da se zapisnik s biračkog mjesta pošalje izvan vreće. Četiri vreće imaju zapisnike koji su stavljeni unutra i zapečaćene su nekim bijelim voskom, dakle potpuno drugačijim od crvenog voska kojim su zapečećene sve druge vreće. Čak su i te vreće drugačije. One su u automobilima promijenjene, a veliki je apsurd da su dovezene u pratnji Specijalne policije iz Doboja. Riječ je o vrećama sa biračkih mjesta u Vlajićima i Očaušu“, dodao je Miličević.

Milićević napominje da su ove vreće dovezene tek poslije dva sata iza ponoći, iako su biračka mjesta zatvorena u 19 časova i mogu za pola sata doći do Teslića. Navodi da se na jednom mjestu predsjednik izborne komisije barikadirao na spratu i nije dozvolio da se fotografiše i fotokopira zapisnik što je pravo i po izbornom zakonu svakog posmatrača.

“Skupio se narod i policija je došla. U dva sata su ga tek uspjeli nagovoriti da izađe. Vozio ga je jedan odbornik SNSD-a i u njegovom vozilu su sve zamijenili. Referendum ne vodi Opštinska izborna komisija. Formisana je posebna komisija za sprovođenje referenduma, a svi odreda u toj komisiju su članovi SNSD-a”, zaključio je Miličević.

Comment here