NASLOVNAPOLITIKA

Mihajilica bez mandata, SDS sa tri potencijalno tuđa poslanika

 

Odlukom Centralne izborne komisije BiH došlo je do preraspodjele mandata u dva slučaja. Po ranije utvrđenoj kvoti zastupljenosti konstitutivnih naroda u NSRS Bošnjaci i Hrvati moraju da imaju najmanje po četiri poslanika. Izborni rezultat donio im je po tri poslanika a najnovijom odlukom CIK.a to se mijenja. Najbitnija promjena je ta što u Narodnu skupštinu neće da uđe Milanko Mihajilica koji je mandat izborio na kompenzacionoj listi SDS-a a na njegovo mjesto dolazi predstavnik Bošnjaka iz ove stranke a to je Nina Bukejlović. U skupštinu ulazi i Sanja Kovačević iz SNSD-a koja se izjašnjava kao Hrvatica.

To znači da SDS dobija još jednog poslanika iz dobojske regije što u aktuelnoj situaciji u kojoj se SDS nalazi ni malo nije zanemarljivo. SDS sada ima tri poslanika iz te regije a sva tri su “pod kontrolom” Obrena Petrovića tvrdi izvor Gerile iz ove stranke. Obren Petrović gradonačelnik Doboja jedan je od članova rukovodstva SDS-a koji je odmah nakon izbora počeo da zagovara koaliciju SDS-a sa SNSD-om. Nina Bukejlović inače je pastorka Obrena Petrovića i predsjednik je Aktiva mladih te stranke.

SDS je na izborima osvojio 16 mandata, pitanje je koliko će ih zadržati. Kostadin Vasić koji je osvojio mandat je protekle sedmice isključen iz te stranke a upitno je kako će se u skupštini ponašati poslanici SDS-a iz Doboja.

U čitavoj priči je kolateralna šteta Milanko Mihajilica koji ponovo ostaje bez poslaničkog mandata. U prethodnom sazivu kao poslanik Srpske radikalne stranke djelovao je u okviru Kluba SDS-a a obavljao je i funkciju predsjednika Odbora NSRS za bezbjednost. Važi za oštrog kritičara aktuelne vlasti i jednog od poslanika koji je najviše koristio svoje pravo za raspravu u republičkom parlamentu.

Comment here