Lukajić ostaje u pritvoru zbog godišnjih odmora?!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Penzionisanom pukovniku Vojske Republike Srpske (VRS) Dani Lukajiću Županijski sud u Zagrebu produžio je pritvor do kraja septembra, piše Glas Srpske.

Lukajić (67) je uhapšen 30. juna u Ličkom Petrovom Selu. Njega su hrvatski policajci izveli iz autobusa kojim je grupa hodočasnika putovala na obilježavanje 77 godina od stradanja više od 40 000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je da je Lukajić, nekadašnji oficir u organima bezbjednosti Pete vojne oblasti JNA, uhapšen zbog sumnje da je “počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banjaluke u septembru 1992. godine”.

Obavještenje o produženju pritvora u nevjerici je primio predsjednik Udruženja “Jadovno 1941” Dušan Bastašić, u kojem je aktivan i sam Lukajić.

Kaže da mu je, prema informacijama koje ima, pritvor produžen jer je većina od 100 svjedoka koji treba da daju izjave trenutno nedostupna zbog godišnjih odmora.

– To je veoma neugodna vijest za njega, porodicu i sve ostale. Dane je za optužnicu, koja je napisana na oko 100 stranica, jasno rekao da je montirana. Ne sumnjamo u njegovu nevinost – rekao je Bastašić.

On podsjeća da je prije hapšenja Lukajić u više navrata bez problema ulazio u Hrvatsku.

– Nadamo se da će u toku dodatna dva mjeseca njegov predmet biti ustupljen Srbiji jer se, s obzirom na to da ima dvojno državljanstvo BiH i Srbije, opredijelio da ga tretiraju kao državljanina Srbije – rekao je Bastašić te dodao da je iskoristio priliku i poslao Lukajiću ikonu, znajući koliko mu znači.

Da je Lukajiću produžen pritvor, potvrdio je juče portparol Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić. Izjavio je da je krajem jula Državno tužilaštvo predložilo produženje istražnog zatvora, što je sudija istrage prihvatio. Tvrdi da je jedan od razloga za to opasnost od bijega, jer je Lukajić strani državljanin, a drugi se odnosi na teške okolnosti izvršenja krivičnog djela jer je riječ “o krivičnom djelu zločina protiv ratnih zarobljenika”.

Danu Lukajića u pritvoru je prije nekoliko dana posjetio paroh koprivnički i dušebrižnik za zatvorenike jerej Radovan Dimitrić.

Lukajić se, kaže paroh koprivnički za “Glas Srpske”, dobro osjeća, svjestan je situacije i uvjeren da će dokazati svoju nevinost.

Sa oduševljenjem je dočekao ikonu svetog Vukašina Jasenovačkog Novomučenika, koju je lično on nosio više puta u krsnom hodu prilikom obilazaka stratišta gdje su Srbi zvjerski mučeni i ubijani. Tu ikonu mu je poslao Dušan Bastašić.

Njegov susret s ikonom je bio veoma emotivan. Ne mogu vam opisati koliko mu je bilo drago što ju je vidio i poljubio. Mogu reći da je doktorova ideja da odnesem Dani ikonu bila pun pogodak, i vjerujem da je Dane kroz susret i dodir s njom osjetio svu podršku koju ima iz Banjaluke u ovim, za njega, teškim vremenima. On je duboko vjerujući čovjek, i mislim da je upravo nada u Boga njegovo najjače oružje za iskušenje u koje je došao – kazao je paroh Dimitrić.

Podsjećamo, o hapšenju Lukajića prvi je pisao upravo portal Gerila.info.