NASLOVNAPOLITIKA

Čubrilović tvrdi da će “odbačeni” poslanici DNS-a djelovati kao poslanici

Većina u NSRS iznosiće između pedeset i šesdeset poslanika rekao je danas još uvijek aktuelni predsjednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović. Čubrilović, na pitanje, kako će u skupštini djelovati poslanici DNS-a Milan Radović, Đorđe Popović i Dane Malešević odgovara da su oni poslanici DNS-a i da će se ponašati kao poslanici a da za sve detalje treba pitati njih. Predsjednik SNSD-a Milorad dodik juče je na sastancima u Palati Republike ponovio da ne želi u većini poslanike iz DNS-a koji su prema njegovim tvrdnjama radili protiv koalicije.

Nedeljko Čubrilović tvrdi da nikakvih problema u skupštini sa poslanicima DNS-a neće biti. DNS ima 12 mandata ali Dodik je rekao da u većini računa njih devet.

Inače, konstitutivna sjednica desetog saziva Narodne skupštineRepublike Srpske zakazana je za 19 novembar u 14 časova.

Sjednicom će da predsjedava najstariji poslanik a to je jedan od DNS-ovih “mangupa” Dane Malešević. Pomagaće mu najmlađi poslanici Davor Šešić iz SDS-a, Denis Šulić iz SNSD-a i Aleksandar Glavaš iz DNS-a.

Još nije utvrđeno koliko će skupština da ima potpredsjednika. Poslovnikom je predviđeno da NSRS može imati do četiri potpredsjednika. Takav slučaj je bio u prethodnom sazivu zbog “slučaja Stevandić” koji je mjesto potpredsjednika NSRS dobio kao poslanik SDS-a najveće opozicione stranke, zadržao ga nakon izlaska iz stranke pa je još jedno mjesto potpredsjednika dodjeljeno SDS-u. Dva potpredsjednička mjesta pripadaju Bošnjacima i Hrvatima.

Comment here