DRUŠTVONASLOVNA

Konfederacija sindikata RS: Generalni direktor Željeznica RS širi zlonamjerne dezinformacije

U otvorenom pismu Konfederacije sindikata RS, koje prenosimo u cjelosti, ističe se da su primorani da se oglase povodom zlonamjerne izjave koju je putem određenih medija plasirao generalni direktor Željeznica RS Zoran Ilinčić, u kojoj tvrdi da su razgovori oko kolektivnog ugovora zaustavljeni na zahtjev sindikata sve dok ne bude urađena nova sistematizacija.

Ističu da je navedena konstatacija apsolutno netačna i ocjenjuju je kao zlonamjerno dezinformisanje i javnosti i zaposlenih.

U nastavku navode da je tačno da je sistematizacija uz kolektivni ugovor najvažniji dokument jer ona definiše radna mjesta, opise poslova i broj izvršilaca. Tvrde da će način na koji Uprava ŽRS pokušava da sistematizuje radna mjesta dovesti u pitanje radni status velikog broja zaposlenih a sa druge strane ugroziti funkcionalnost pojedinih oganizacionih cjelina na ŽRS.

Ističu da uprava, da ima ozbiljne i dobronamjerne planove, sistematizaciju bi radila na stručan način i u dogovoru sa sindikatima, a ne da dostavlja svoje prijedloge po kojima su udomili sebe, sebi podobne, razne savjetnike, pomoćnike, stručne saradnike i tako dalje.

Smatraju i da je obmanjivanje javnosti i radnika i informacija da planiraju povećanje plata u idućoj godini, jer to povećanje je i moguće izvršiti kroz podizanje koeficijenta koje su i sada zahtijevali kako bi svi zaposleni ostvarili obećano povećanje od 50 KM.

Stimulacija koju sada vrši Uprava ŽRS, smatraju u Konfedereaciji sindikata RS, nije nikakvo garantovano pravo, niti je to povećanje plate, već samo način da se nastavi sa podjelama radnika na podobne, manje podobne i one nepodobne, pa tako neki radnici dobiju od 30 do 50 KM obračunate stimulacije a neki dobiju putem rješenja na par dana i povećanje plate od 60 ili 70 odsto, o čemu imaju dokaze, kako tvrde.

Ukoliko je gospodin Ilinčić orjentisan prema prosperitetu ŽRS onda bi odmah trebao da identifikuje pojedince koji su ŽRS doveli u sadašnju poziciju a ne da ih imenuje za savjetnike, navodi se u otvorenom pismu. Lako je procijeniti krivicu svih tih ljude, od bivše Uprave, preko Nadzornog odbora do resornog ministra, jer je bezbroj dokumenata koje je prikupio Sindikat i članovi Skupštine akcionara.

Na kraju, apeluju na Okružno javno tužilaštvo i pravosudne organe RS da hitno postupe po krivičnoj prijavi sindikata jer je sve manje vremena za spas Željeznica Republike Srpske.

Comment here