NASLOVNANOVOSTIPOLITIKA

Koga briga za zaključke NSRS

Zoran Tegeltija. FOTO: srpskainfo.com.

“Narodna skupština Republike Srpske odbacuje svako djelovanje koje je usmjereno na izmjenu izvornog Dejtornskog sporazuma i njegovog Aneksa 4, Ustava BiH koji je temelj postojanja i rada svih institucija i zvaničnika na nivou BiH te će svako djelovanje koje nije u skadu sa Ustavom BiH u budućnosti imati odgovarajuću reakciju iz Republike Srpske. Djelovanje suprotno stavovima Narodne skupštine Republike Srpske kao najvišeg zakonodavnog i ustavnopravnog organa Republike Srpske smatraće se ugrožavanjem suveriniteta i ustavnog poretka Republike Srpske. Takve aktivnosti treba odrediri kao krivično djelo po krivičnom zakonu Republike Srpske.”-jedan je od zaključaka koje je NSRS usvojila na posebnoj sjednici 12. novembra.

Petnaest dana kasnije mandatar za sastav novog Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je kako Republika Srpska ne moze nametati odluke institucijama Bosne i Hercegovine.

“Svima je jasno da zaključci NSRS obnavezuju NSRS i institucije RS. Republika Srpska i NSRS nikada sama ne može nametnuti institucijama Bosne i Hercegovine ni svoje zaključke ni svoje odluke.”– rekao je Tegeltija pred Komisijom za pripremu izbora Savjeta ministara.

Radi se o istom Zoranu Tegeltiji koji je prije 15 dana glasao za zaključke u NSRS.

Slično je za Nezavisne novine izjavio i predsjednik NSRS Nedeljku Čubrilović.

predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović

“Sigurno da o svakom dokumentu koji se tiče RS treba da raspravlja NS RS. Treba svi da se potrudimo da ta rasprava prođe u demokratskoj atmosferi, ali isto tako treba imati u vidu da ta rezolucija ne može biti obavezujuća za one koji u ime BiH donose odluke. Naša skupština nije zadužena za spoljnu politiku. To je Ustavom definisano na nivou BiH. RS ima svoje predstavnike tamo. Oni prije svega u Predsjedništvu, Savjetu ministara i parlamentu BiH treba i mogu presudno da utiču na odluke koje se tamo donose.”– rekao je predsjednik republičkog parlamenta u intevjuu za Nezavisne a na pitanje da li su on ili NSRS mogli, kako su pojedinci sugerisali, da spriječe slanje Programa reformi u Brisel.

Davor Šešić poslanik SDS-a napominje da je apsurdno to što predstavnici vlasti prije petnaest dana govore jedno a danas ili juče nešto sasvim drugo.Šešić smatra i da će priča o pokretanju krivične odgovornosti za predstavnike RS u Sarajevu koji ne poštuju odluke NSRS sada završiti samo na priči jer to više ne odgovara onom ko je to predložio kao inicijativu.

Davor Šešić, poslanik SDS

“Na posebnoj sjednici smo mogli čuti da NSRS i RS obavezuju sve Srbe predstavnike u zajedničkim institucijama BiH na određeno djelovanje. Predsjednik NSRS ali i gospodin Tegeltija su glasali za te zaključke. Isto ovo izjavio je i gospodin Tegeltija, da odluke NSRS ne obavezuju nikoga od Srba u zajedničkim organima BiH. Ja postavljam pitanje ako je tako da li oni povlače svoje glasove sa ovih zaključaka za koje su glasali prije nekoliko dana i kako je moguće, kakav je to politički karakter ako svoje odluke mijenjaju svakih nekoliko dana i da li je to radi ličnih i stranačkih interesa?. Dakle ovi zaključci, očigledno nakon ovakvih izjava padaju u vodu.”-rekao je poslanik SDS Davor Šešić.

 

Zoran Tegeltija mandatar je za sastav novog Savjeta ministara i vjerovatno budući predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine. Sastav novog Savjeta ministara dogovoren je nakon što je Predsjedništvo u Brisel poslalo “Program reformi”.

GERILA info

Comment here