DRUŠTVONASLOVNA

Klub novinara Banja Luka: Ovo je granica koja je pređena i koju nećemo ubuduće tolerisati

Na konferenciji za novinare sipred Kluba novinara Banja Luka Željko Raljić, šef banjalučkog dopisništva BN TV, Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka i Marko Divković, predsjednika Udruženja BH novinari, obratili su se javnosti i izrazili duboku zabrinutost zbog napada na novinara BNTV i portala Gerila.info Vladimira Kovačevića.

Željko Raljić je izjavio da je Kovačević napadnut u klasičnoj sačekuši. Ističe da u istoriji Republike Srpske nije zabilježen ovakav brutalan napad na jednog novinara. Navodi da je Kovačevića jutros posjetio predsjednik RS Milorad Dodik. Raljić mu se zahvaljuje na tome, ali ističe da bi novinari bili još zahvalniji kada bi Dodik prestao da proziva novinare, da prijeti i da ih označava kao neprijatelje RS, da ih targetira na način da su oni odgovorni za stanje u ovom društvu. Milorad Dodik vrlo dobro zna, kako ističe Raljić, da novinari nisu i ne mogu biti odgovorni za stanje u RS, ali ono što može da učini, pored formalne podrške i zahtjeva MUP-u da radi svoj posao, jeste da prekine da širi atmosferu straha i mržnje, da poziva na linč novinara i sve ono što je do sada izgovarao u obliku prijetnji putem medija. Raljić je poručio da će novinarska zajednica pokrenuti sve mehanizme pravne zaštite.

Što se tiče policije, Raljić je izjavio da novinari nisu zadovoljni urađenim. Ističe da ni ova istraga nije temeljita, kao ni mnoge druge do sada. Ono što se sinoć desilo nije ništa drugo nego poruka novinarima u RS. Navodi da nije ništa urađeno povodom dosadašnjih prijetnji. Na društvenim mrežama se rasplamsava pravi medijski rat uoči izbora. Raljić poziva novinare i političke subjekte da obrate pažnju da ovo nije način za rješavanje stanja u društvu. Na kraju poručuje danovinari ne smiju da budu napadani i da niko nema prava da provodi pravdu. Milorad Dodik jeste došao da posjeti Vladimira Kovačevića, ali je posjetio i porodicu Dragičević a vidjeli smo kakav je ishod bio na kraju.

Siniša Vukelić je rekao da policija treba hitno i brzo da reaguje i da pronađe napadače na Vladimira Kovačevića. Navodi da je rok do kraja sedmice sasvim realan da policija izađe sa nekim konkretnim informacijama kada mora reći šta su radiili na ovom slučaju. Ovo je granica koja je pređena i ubuduće neće tolerisati takvo ponašanje, kako ističe Vukelić. Atmosfera linča koja je stvorena u RS pokazuje da je ovo rezultat takvog nečega.

Ističe da ni sam Kovačević niti iko oko njega ne zna šta je pozadina napada. Očekuje od policije da to utvrdi. Pozvao je sve medije u BiH da sutra objave, baner, flajer ili video isječak sa natpisom “Stop nasilju na novinarima”. Naveo je da je ovakav ambijent za svaku osudu i nemoguće je raditi u ovakvim okolnostima

Na kraju je upitao da li novinari treba da idu u pancirima i sa šljemovima kako bi mogli da rade svoj posao.

Marko Divković je izjavio da je u ovoj godini ovo 41. napad na novinare. Ističe da mu ovo liči na organizovani teror linije 3P – politika, pravosuđe, policija. Navodi da je ovo odavno prevršilo svaku mjeru, ovo je pokušaj ubistva. Iskustva iz dosadašnjih slučajeva ne daju povoda za optimizam, svi smo na metom na čelu, poručuje Divković.

Divković je na kraju pozvao kolege iz svih redakcija da sutra na određen način pokažu, da zatamne ekran, da pošalju poruku: “Dosta napada na novinare”. Boji se da ovo nije kraj, kako ističe, izbori se zahuktavaju, novinari će mnogima zasmetati.

Ostavite komentar