DRUŠTVONASLOVNA

Kiša počela, građani zabrinuti!

Nema mjesta panici jer trenutna situacija ni izbliza nije kao ona iz maja 2014. godine, poručuju iz Koordinacionog tima Vlade Srpske, čiji je zadatak da prati situaciju o najavljenim obilnim padavinama i mogućim poplavama.

Predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda informisali su Vladu da su svi vodostaji rijeka u Republici Srpskoj od jutros u opadanju, te da je jutrošnja vremenska prognoza nešto bolja u odnosu na prethodne pokazatelje.

“Najviše kiše očekuje se u sjeverozapadnom i sjevernom dijelu Republike Srpske, u kome bi u periodu od 12. do 15. maja moglo pasti između 120 i 150 litara kiše po metru kvadratnom”, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske.

Očekuje se rast vodostaja svih rijeka, a prije svega Une i Sane.

U poplavnom području Dubička ravan u Kozarskoj Dubica uvedene su mjere redovne odbrane od poplava.

Kako su saopštili iz “Voda Srpske” ova mjera je uvedene u skladu sa operativnim planom odbrane od poplava.

“Na osnovu toga danas će početi radovi na sanaciji oštećenja obala obodnog kanala pored rijeke Moštanice”, navode u “Vodama Srpske”.

Štab za vanredne situacije Grada Banjaluka pozvao je građane da budu u maksimalnoj pripravnosti kada je u pitanju opasnost od bujičnih vodotokova.

Iz Štaba navode da građani treba da preventivno sklone materijalna sredstva, stoku, te da se i sami sklone sa onih područja na kojima su moguće bujice.

“Građani sve probleme u vezi sa eventualnim poplavama mogu prijaviti dežurnim službama civilne zaštite na brojeve 121 i 123”, naveli su iz Štaba nakon sastanka u Gradskoj upravi u vezi da najavaljenim obilnim padavinama i dodali da je konstatovano da se izvode preventivne mjere kako bi grad bio pripremljen za obilne padavine, za period od 12. do 15. maja.

“Gradski štab za vanredne situacije (GŠVS) je u stalnom kontaktu sa hidorelektranom Bočac gdje je stanje sa akumulacijom zadovoljavajuće, a trenutni vodostaj Vrbasa iznosi 110 cm, Vrbanje 60 i Jošavke 50 cm. Prilikom prvih padavina veliki vodotokovi ne bi trebalo da zadaju probleme. GŠVS upozorava na mogućnost izlijevanja manjih i bujičnih vodotokova”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da će Gradski štab za vanredne situacije i danas nastaviti sa koordinisanom akcijom preduzimanja preventinvih mjera na cijeloj tertoriji grada, kao što su obilasci terena, sanacije terena gdje je to moguće, čišćenje kanala, prokopa, propusta i odvoda.

Podsjetimo, narandžasto meteorološko upozorenje je izdato za područje Banjaluke. Za nedjelju, 12. maj, prognozirano je mjestimično od 50 do 70 litara kiše po metru kvadratnom, dok je za ponedjeljak u sjevernim i sjeverozapadnim predjelima BiH najavljeno od 60 do 90 litara po metru kvadratnom, lokalno i 120 litara.

Na sajtu Hidrometeorološkog zavoda RS možete da pratite vodostaje rijeka u Republici Srpskoj!

Comment here