DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Kažnjavanje zbog maski. Policija istražuje zabavu na kojoj je bio načelnik banjalučkog odjeljenja za prostorno uređenje

Posljednjih nekoliko dana policija u Republici Srpskoj pojačala je kontrole građana na ulicama kao i kažnjavanje onih koji ne nose zaštitne maske na licu. Policija u ovom slučaju ne radi ništa pogrešno jer je posljednjeg dana aprila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović potpisala uredbu sa zakonskom snagom koja propisuje kazne od 100 do 300 maraka za one građane koji ne nose zaštitnu opremu, koji se ne pridržavaju fizičke distance ili krše druge mjere zabrana. Prvobitno je bilo propisano i da je nenošenje rukavica na otvorenom takođe kažnjivo ali se od toga odustalo. Za sada Vlada, koja predlaže uredbe, ne odustaje od mjere obaveznog nošenja zaštitnih maski na licu na otvorenom prostoru. Svjetska zdravstvena organizacija je u nekoliko navrata naglasila kako nošenje maski napolju ne može biti od koristi koliko može da šteti, naročito ukoliko je lice koje nosi masku zdravo.

Nošenje maski na otvorenom naročito ukoliko se lice kreće samo i nije u grupi gubi svaki smisao a lice koje nosi masku samo može da ima posljedice po zdravlje ukoliko masku nosi duže vremena. I pored svega toga policija kažnjava i one koji su bez maske na licu zatečeni iako su ulicom hodlai sami i iako su masku imali u džepu u slučaju potrebe. Policija u svakom slučaju postupa po donešenoj Uredbi. Ministarstvu zdravlja smo poslali pitanja u vezi sa kažnjavanjem građana koji imaju maske ali ih ne nose ukoliko sami hodaju. Pitali smo ih i da li uredba koja to definiše može biti promijenjena. Odgovor nije stigao.

U međuvremenu je banjalučka policija, objavio je novinar Slobodan Vasković, počela da reaguje i na saznanja o kršenju mjera zabrane okupljanja i izolacije. U svojstvu svjedoka, tako je saopšeno, saslušan je i načelnik banjalučkog Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević koji se, sudeći prema fotografiji objavljenoj na Facebooku, nalazio u društvu nekoliko lica u stanu lica kojem je izdata mjera karantina zbog ulaska u zemlju iz inostranstva. Policija je saopštila i da je o slučaju obavješteno nadležno tužilaštvo. Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić zatražio je od nadležnih službi dodatne informacije o slučaju u koji je umješan načelnik jednog od najbitnijih grradskih odjeljenja.

Nakon slučaja “Korona dernek” u Sarajevu čiji akter je bio i SNSD-ov ministar u Savjetu ministara Staša Košarac, pojavilo se još nekoliko slučajeva kršenja mjera zabrane okupljanja. Jedan od njih je i bijeljinski slučaj u kojem su se kršeći mjere zabrane gostili i zabavljali lokalni PDP-ovci i SNSD-ovci.

GERILA info

Comment here