DRUŠTVONASLOVNA

Kafka u praksi: Suđenje “Pravdi za Davida” i opozicionim političarima

Pred Osnovnim sudom u Banjaluci danas je počeo  proces protiv 24 osobe zbog protesta neformalne grupe građana “Pravda za Davida”, ali je suđenje ubrzo odgođeno zbog nedostavljanja dokaza od strane MUP RS.

Pravda za Davida/ FOTO:GERILA
Pravda za Davida/ FOTO:GERILA

Ozren Perduv je ispred neformalne grupe “Pravda za Davida” rekao je da je ovo “samo jedno od suđenja koje će se voditi protiv ljudi iz grupe Pravda za Davida, a danas se vodi protiv grupe od 24 osobe zbog onoga što se dešavalo u decembru prošle godine pred Narodnom skupštinom RS”.

Pravda za Davida/ FOTO:GERILA
Ozren Perduv/ FOTO:GERILA
Pravda za Davida/ FOTO:GERILA
Ozren Perduv/ FOTO:GERILA

Perduv je izjavio da se optuženi “terete za nelegalno okupljanje i ozbiljno remećenje javnog reda i mira, a ja želim da istaknem i to je suština naše odbrane da je tog dana održnao spontano okupljanje koje naš zakon o javnom okupljanju ne prepoznaje iako je to međunarodni standard.”

“Mi smo tog dana, 17. decembra, saznali da je kandidat za ministra unutrašnjih poslova u RS novi, tj. stari ministar Dragan Lukač i zbog toga smo odlučili da reagujemo, da pokušamo da apelujemo na narodne poslanike da se to ne desi, da se ne desi izglasavanje tog čovjeka za ministra iz mnogo razloga”, rekao je Perduv.

Posted by Gerila.info on Tuesday, 26 November 2019

Među optuženima koji su se pojavili na suđenje bili su i narodni poslanici i opozicionari Nebojša Vukanović i Draško Stanivuković koji su rekli da su tada samo podržali svoj narod.

Nebojša Vukanović i Draško Stanivuković ispred Osnovnog suda/FOTO:GERILA
Nebojša Vukanović i Draško Stanivuković ispred Osnovnog suda/FOTO:GERILA

”Rekao sam da ne priznajem sud partije. Ako se meni ako poslaniku sudi zato što sam izašao na plato ispred NSRS rekao sam da neću da se branim i da ću platiti kaznu. Ovo je dokaz u kakvom totalitarnom društvu živimo,” rekao je Nebojša Vukanović.

Nebojša Vukanović ispred Osnovnog suda/FOTO:GERILA
Nebojša Vukanović ispred Osnovnog suda/FOTO:GERILA

MUP Republike Srpske je utvrdio da su 17. decembra postupali suprotno Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o javnom redu i miru RS-a, jer su, nakon okupljanja na Trgu Krajine u Banjoj Luci, oni nastavili skup na prostoru ispred objekta Narodne skupštine Republike Srpske, gdje je bila u toku posebna sjednica, na kojoj je izabrana nova Vlada Republike Srpske.

Aleksandar Gluvić/FOTO: GERILA
Aleksandar Gluvić/FOTO: GERILA
"Pravda za Davida" ispred Osnovnog suda/FOTO: GERILA
“Pravda za Davida” ispred Osnovnog suda/FOTO: GERILA

Osnovni sud u Banjaluci pozvao je, na osnovu Zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, u svojstvu okrivljenih – prvookrivljenog Davora Dragičevića i još devetnaest osoba. Među okrivljenima su i aktivista Aleksandar Gluvić, narodni poslanici Nebojša Vukanović i Draško Stanivuković te članovi grupe Pravda za Davida Ozren Perduv i Sofija Grmuša. Davor Dragičević je na svom Facebook profilu napisao da sud ne priznaje, kao ni da se na pozive suda neće odazvati.

GERILA.info

Comment here