DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Jednokratna pomoć od 1.000 KM samo za zaposlene u javnim zdravstvenim ustanovama

Alen Šeranić. FOTO: twitter.com/Vlada_Srpske.

Odluka koju je Vlada Republike Srpske donijela u vezi sa jednokratnom pomoći od 1.000 KM odnosi se samo na javne zdravstvene ustanove, izjavio je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Što se tiče zaposlenih u dijaliznom centru u Banjaluci kao i zaposlenim koji rade u gerontološkom centru u Banjaluci, ministar Šeranić je rekao da se odluka o naknadi ne odnosi na njih.

“To nisu javne zdravstvene ustanove. To su domovi za stara lica, ustanove socijalne zaštite ili su registrovani u okviru Ministarstva rada. Ovo je prvi korak koji je Vlada pokrenula. Biće još odluka kada su u pitanju lica koja će dobiti takvu naknadu, ali se ovo u prvoj fazi konkretno odnosi na javne zdravstvene ustanove”, naglasio je Šeranić.

Ministar Šeranić je ranije izjavio da će jednokratnu naknadu od 1.000 КM dobiti radnici u zdravstvenom sektoru koji su bili na poslu minimalno tri sedmice u periodu od 15. marta do 15. aprila.

Pravo na ovu naknadu neće imati zaposleni koji su u ovom periodu bili na bolovanju ili godišnjem odmoru, a nisu upućeni na odmor odlukom direktora ili rukovodstva zdrvstvene ustanove u skladu sa organizacijom rada.

“Izvršićemo kontrole i provjeriti da li su sva lica koja su ispunila kriterijume dobila naknadu”, naglasio je Šeranić.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske i Glavni koordinacioni tim koji čine zvaničnici RS odlučili su da svim zdravstvenim radnicima uz platu koja će biti isplaćena bude doznačena i jednokratna pomoć u iznosu od 1.000 КM. Tada je naglašeno da će uz platu svi zdravstveni radnici, vozači, spremačice i oni koji rade pri zdravstvenim ustanovama biti nagrađeni sa po 1.000 KM.

“S obzirom na to da imamo oko 9.700 radnika, za naknade smo iz republičkih sredstava obezbijedili skoro 10 miliona KM. To je dio zahvalnosti koju želimo da odamo zdravstvenim radnicima. Zahvalan sam medicinskim radnicima i ovo je naš mali gest zahvalnosti, iako je to za nas finansijski ozbiljan napor”, izjavio je tom prilikom srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Inače, odluka Vlade RS da određenim kategorijama isplati jednokratnu pomoć u iznosu od 1.000 KM izazvala je reagovanja ali i nedoumice.

Hirurg Goran Bjeković iz Bolnice u Zvorniku, član Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine RS, u intervjuu za portal Buka naglasio je da mu nisu poznati kriterijumi po kojima se određuje ko će dobiti tu jednokratnu pomoć.

“Stav Strukovnog sindikata doktora medicine je jasan. Ako se zaista želi pomoći zdravstvenim radnicima, treba usvojiti Zakon o platama, čime će biti riješeni svi problemi sa zdravstvenim radnicima. Mi smo time poručili šta je rješenje na kojem već godinama insistiramo. Pitanje je i po kojim kriterijima će se odrediti ko treba da dobije ovu pomoć, te ko će uopšte određivati ko je šta radio, koliko je radio i kada. Evo, ja sam, na primjer, radio svaki dan, ali se to vodilo kao narađeni dani (kompenzacija) i tada nisam trebao biti na poslu, a jesam. Sada ne znam da li ću dobiti tih 1.000 KM. Kako će odrediti to, pogotovo ako odrede da ja taj novac ne dobijem, a dobije, recimo, administrativac koji je radio. Stoga smo se i oglasili saopštenjem da bude jasan naš stav, ali nismo htjeli dizati neke tenzije, jer vrlo dobro znamo koliko jednoj spremačici znači dobiti 1.000 KM. Nadalje, Zakon o radu koji imamo govori da ljudi koji su izloženi zaraznim materijalima imaju stimulaciju na platu. To kaže zakon, a ne ja. Samim tim, mikrobiolozi, patolozi, medicinski radnici koji su izloženi zračenju, i drugi niz stvari koje su pobrojane, imaju procenat na platu. Mi to nismo dobili nikada u zadnjih deset godina”, ističe Bjeković.

Comment here