NASLOVNAPOLITIKA

Izbori širom svijeta – ne odlučuje samo BiH o svojoj budućnosti

Pored Opštih izbora u BiH na kojima se biraju predstavnici za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu Republike Srpske i Skupštine kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, danas se širom svijeta održava još nekoliko izbora.

U Brazilu se danas takođe održavaju Opšti izbori – predsjednički, parlamentarni i izbori za guvernere, a pravo glasa na izborima ima 147 miliona birača, kako prenosi portal Srbija danas. Brazilci će birati predsjednika i potpredsjednika zemlje, guvernere svih 26 saveznih država i federalnih okruga, poslanike regionalnih parlamenata, dvije trećine gornjeg doma Nacionalnog kongresa i poslanike donjeg doma parlamenta. U zemlji koja ima 210 miliona stanovnika, pravo glasa imaju građani stariji od 16 godina, a glasanje je obavezno za birače uzrasta od 18 do 69 godina. Za mjesto predsjednika države nadmeće se 13 kandidata, a ankete kažu da je mala vjerovatnoća da će ijedan osvojiti dovoljan broj glasova za pobjedu u prvom krugu. Prema brazilskom zakonu, ukoliko nijedan kandidat ne osvoji više od polovine glasova, dvojica nabolje plasiranih učestvuju u drugom krugu 28. oktobra. Analitičari su ocijenili da su ovo najneizvjesniji izbori u čitavoj istoriji Brazila.

U Kamerunu se danas održavaju predsjednički izbori. Kako prenosi agencija Beta, na izborima se očekuje pobjeda dosadašnjeg predsjednika Pola Bije (85) koji se kandidovao za sedmi mandat. Bija je na vlasti od 1982. godine. Za predsjedničko mjesto bori se više kandidata. Glasanje se odvija u napetoj atmosferi. U sjeverozapadnom i jugozapadnom dijelu Kameruna gotovo su svakodnevni sukobi pripadnika snaga sigurnosti i separatističkih oružanih grupa koje traže ponovno uvođenje anglofone države Kamerun koja je na kratko bila između dva svjetska rata pod mandatom Velike Britanije. Kamerun je bio njemačka kolonija sve do Prvog svjetskog rata, poslije čega je podijeljen između Francuske i Britanije. Francuski Kamerun je postao nezavisan 1960. godine, a 1961. se ujedinio s britanskim dijelom Kameruna. Anglofoni dio Kameruna traži veću autonomiju i smatra se marginalizovanim u odnosu na frankofoni dio. Anglofoni dio stanovništva Kameruna čini jednu petinu od 25 miliona stanovnika te zemlje.

U Rumuniji je danas drugi dan referenduma o ustavnoj izmjeni prema kojoj bi porodica bila definisana kao zajednica muškarca i žene čime se zabranjuje homoseksualni brak, kako prenosi b92. Rumunska Centralna izborna komisija saopštila je da je prvog dana referenduma odziv birača bio 5,72 odsto. Da bi referendum bio validan potrebno je učešće 30 odsto upisanih birača. Oko 19 miliona glasača pozvano je da se izjasni o ustavnoj promjeni. U Ustavu Rumunije sada piše da je brak zajednica supružnika, a inicijatori referenduma žele da brak ubuduće bude definisan kao zajednica muškarca i žene. Kritičari referenduma navode da bi takva izmjena Ustava mogla da dovede do kršenja ljudskih prava i da doprinese diskriminaciji homoseksualaca. Organizovanje referenduma ranije je podržala Rumunska pravoslavna crkva koja je poručila građanima da treba očuvati brak kao zajednicu muškarca i žene. Očekuje se da će na današnjoj službi u crkvama sveštenstvo pozvati vjernike da izađu na glasanje. To glasanje je izazvalo kritike i Evropske unije koja zahtjeva od Rumunije da poštuje obaveze u oblasti ostvarivanja ljudskih prava. Rezultati glasanja očekuju se u sutra.

Naposlijetku, danas se održavaju i parlamentarni izbori u maloj afričkoj državi Sao Tome i Prinsipe. Glas Amerike prenosi da u ovoj maloj ostrvskoj državi od oko 200.000 stanovnika, oko 90.000 građana ima pravo glasa. Sao Tome i Prinsipe se inače smatra modelom demokratskih promjena u centralnoj Africi. Od 2014. godine ovu zemlju vodi premijer Patris Trovoada, sin bivšeg predsjednika Miguela Trovoade. Dvije velike stranke se bore za vlast u zemlji od sticanja nezavisnosti od Portugala 1975. godine – Oslobodilački pokret Sao Tome i Prinsipa koji je socijaldemokratske orijentacije i predstavlja opoziciju u zemlji, i Nezavisna demokratska akcija koja je na vlasti od predsjedničkih izbora u julu 2016. godine. Premijer Trovoada i predsjednik Evaristo Karvaljo su članovi Nezavisne demokratske akcije.

Comment here