DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Izabran konzorcijum ponuđača za mjerenje radioaktivnosti na području opštine Dvor gdje Hrvatska namjerava da gradi centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada

Konzorcijum ponuđača koji čine Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Institut “Ruđer Bošković” i Agronomski fakultet iz Zagreba izabran je za posao mjerenja radioaktivnosti na području opštine Dvor, gdje Hrvatska namjerava da gradi centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, prenosi Srna.

U hrvatskom Fondu za finasiranje razgradnje Nuklearne elektrane “Krško” Srni je potvrđeno da je ovaj konzorcijum izabran u postupku javne nabavke za izradu dokumentacije i sprovođenje aktivnosti za pribavljanje dozvola za izgradnju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Na javni poziv za dio javne nabavke, koji se odnosi na mjerenje radioaktivnosti, stigla je samo ponuda ovog konzorcijuma vrijedna 3,87 miliona kuna.

Iz Fonda su naveli da su u toku dvije javne nabavke, od kojih je jedna za izradu dokumentacije i sprovođenje aktivnosti za pribavljanje dozvola za izgradnju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, a druga za uslugu agencije za sprovođenje PR aktivnosti na projektu uspostavljanja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

“Nabavka vezana uz izradu dokumentacije i sprovođenje aktivnosti za pribavljanje dozvola za izgradnju centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada je u završnoj fazi, a za sada je objavljen odabir najpovoljnijeg ponuđača za drugu grupu poslova prema dokumentaciji za nadmetanje. Kao najpovoljniji ponuđač odabrana je zajednica ponuđača Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Institut `Ruđer Bošković` i Univerzitet u Zagrebu, Agronomski fakultet”, rekli su iz Fonda.

Kako se “rogovi u vreći” slažu u Bosni i Hercegovini, nije ni čudo da Hrvatska bez većih problema i protivljenja realizuje svoj plan. Pored nerazumijevanja sa hrvatske strane za problem stanovnika sliva Une u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada, i u vrhu vlasti u BiH postoje razmimoilaženja i “udaranja kontre”. Kao da nije dovoljno što su bh. politika i diplomatija jalove kad je u pitanju odnos prema odlagalištu radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, “sukob” između ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca i ministarke inostranih poslova Bisere Turković dodatno opterećuje ionako složenu situaciju u vezi sa potencijalno katastrofalnim posljedicama po stanovnike Novog Grada, ali i Dvora na Uni, zbog najavljenog odlaganja radioaktivnog otpada u kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori.

Predsjednik Udruženja “Green Team” iz Novog Grada Mario Crnković u vezi sa izborom konzorcijuma ponuđača za mjerenje radioaktivnosti na području opštine Dvor, gdje Hrvatska namjerava da gradi centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, ironično kaže da je u pitanju izbor konzorcijuma za “mjerenje nule”. Za Gerilu ističe da je ova situacija rezultat toga što su se građani BIH 20 godina uzdali u diplomatiju Bosne i Hercegovine.

Protest Udruženja “Green Team” iz Novog Grada ispred Nuklearne elektrane “Krško”

“Rezultat šarenih laži prodavanih pod plaštom potrebne “vjere u institucije” i sličnih floskula, a Hrvatska korak po korak ide ka ostvarenju cilja da nadomak rijeke Une smješta svoje opasne otpade. Glas stanovništva sjeverozapadne BIH očigledno ne znači previše onima koji se vode onim “daleko od očiju, daleko od srca”. Ne treba nama njihovo srce jer se u to ni ne uzdamo, već trun zdravog razuma. Dužni su nam to, ne zbog plata koje primaju, već jer su im građani dali svoje povjerenje. Ekspertski tim nam treba još juče. Politička spinovanja, prepucavanja, izvlačenja iz konteksta i sve ostalo samo doprinosi tome da ova životno važna tema pada u blato BH politike, gdje se i najvažnije teme uguše u demagogiji i lažnim brigama o građanima, bez konkretnih koraka koje doprinose njihovom rješavanju”, ističe Crnković.

Naglašava da su svjesni korone, opasnosti koja ona nosi, ali mole nadležne da ih ne tjeraju na proteste.

“Ovo nije vrijeme za okupljanja tog tipa, ali krajnje je vrijeme da se stvari pomjeraju sa mrtve tačke. Mi imamo pravo da se borimo za svoj opstanak i to pravo ćemo očigledno morati pokazivati na ulicama. Apsurdne su bilo kakve kalkulacije o posljedicama, koliko će Srba, koliko Bošnjaka, koliko Hrvata, a koliko “Sejdić-Fincija” biti ugroženo opasnim otpadima na Trgovskoj gori. Mi smo zajedno u ovom, a nije nam problem šest sati putovati u jednom smjeru do Sarajeva da to objasnimo nadležnima. Ako se neko ili nešto mora prebrojavati, prebrojavaće nas na protestima. Uz to, vrijedi podsjetiti da Trgovskoj gori ne prijeti samo radioaktivni otpad, već i medicinski otpad iz čitave Hrvatske – s obzirom da se to često zaboravlja”, zaključuje Crnković.

Gerila.info

Comment here