NASLOVNAPOLITIKA

Dodik: Radojičić out, Đajić in. Incko ili ne zna svoj posao ili laže!

Milorad Dodik se vratio u svoju bazu u Banjaluku i odmah počeo sa rezovima, a ceh je, ovaj put očekivano, platio nekadašnji gradonačelnik Banjaluke i istaknuti član SNSD-a Igor Radojičić koji je na izborima izgubio od Draška Stanivukovića ubjedljivom razlikom.

Milorad Dodik i Vlado Đajić / FOTO: GERILA
Milorad Dodik i Vlado Đajić / FOTO: GERILA

Dodik je danas raspustio Gradski odbor Banjaluka i imanovao novog privremenog predsednika Vladu Đajića, direktora UKC RS. Đajić je u kuloarima i pred kandidaturu za banjalučkog gradonačelnika za protekle izbore važio kao najveći oponent Radojičiću unutar najmoćnije stranke Srpske. Đajića je posebno ga je favorizovala Gorica Dodik, ćerka Milorada Dodika, podržavanjem (za sada propalog) projekta “Djeca nam se rađala”, a koja se i sama u posljednje vrijeme dodatno intenzivirala na društvenim mrežama. Kako će Đajić kao direktor UKC RS, najveće medicinske ustanove u Srpskoj, inače decenijama opterećena ogromnim finansijskim i organizacionim problemima, i to u doba najveće globalne zdravstvene krize izazvane pandemijom virusa korona, nove obaveze predsjednika gradskog odbora SNSD-a uskladiti sa tim, ostaje da se vidi.

Milorad Dodik, Mladen Ilić, Željka Cvijanović / FOTO: GERILA
Milorad Dodik, Mladen Ilić, Željka Cvijanović / FOTO: GERILA

“Danas sam za predsednika Gradskog odbora imenovao Vladu Đajića, čija će dužnost biti da rekonstruiše gradsku organizaciju. Raspušten je GO Banjaluka, privremeni novi odbor je formiran i imaće zadatak da pripremi sa novom strukturom izbore”, rekao je Dodik i naglasio da je povod za promjenu poraz ove stranke za poziciju gradonačelnika na prošlim lokalnim izborima.
“Naša partija je i dalje jaka i spremna da obezbedi svoje dalje jačanje. Izbor gospodina Đajića je zato što je ugledan i vodi UKC, na usluzi je svim ljudima i pomaže ovom gradu u Republici Srpskoj i istinski pripada SNSD. U Gradski odbor ući će i svi naši odbornici iz Banjaluke, poslanici, ministri, značajan broj odgovornih ljudi”, naglasio je Dodik.

Press konferencija SNSD-a / FOTO: GERILA
Press konferencija SNSD-a / FOTO: GERILA

Dodik je na pitanje novinara šta će biti sa Radojičićem i njegovom ulogom u stranci, odgovorio sa čuđenjem. U javnosti se već duže vrijeme spekuliše da Radojičić polovinom ovog mjeseca osniva novu stranku sa sebi lojalnim ljudima, ponajviše kadrovima SNSD-a.
Ipak, za Dodika, kako je rekao, Radojičićeva uloga u SNSD nije upitna.
“Teško smo podneli činjenicu da Radojičić nije pobedio kao jedan od naših najjačih kadrova. Činjenica da je dao nesumljiv doprinos ovom gradu, a imao je takav rezultat. Nije najavio da napušta SNSD. Za Igora sam tražio jedno adekvatno angažovanje, koje podrazumeva i njegovu želju i opredeljenje. On želi da se što manje pojavljuje u javnosti i ja ga razumem. On ostaje član ove partije, ništa se tu ne menja”, istakao je Dodik, a u danima koji dolaze vidjećemo vjerodostojnost njegovih tvrdnji.

Milorad Dodik / FOTO: GERILA
Milorad Dodik / FOTO: GERILA

Dodik se posebno bavio i Valentinom Inckom i njegovim zahtjevima da se odlikovanja dodjeljena Karadžiću, Krajišniku i Biljani Plavšić povuku do kraja aprila. Podsjećamo, Incko je tražio od predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića da povuče povelje za zasluge  koje je Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada parlamenta, prije četiri godine dodijelio Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, koji su u Haškom sudu osuđeni za ratne zločine.

Dodik je kazao da Incko pokušava djelovati “izvan svojih ovlaštenja”.

Članovi GO SNSD / FOTO: GERILA
Članovi GO SNSD / FOTO: GERILA

“Incko ili ne zna, ili je patološki lažov. Tačno piše u Aneksu 10, da je on tumač ovoga dijela Dejtonskog sporazuma. Kao i za vojni dio Aneks 2. On pokušava da djeluje izvan svojih ovlaštenja. On je čovjek koji pokušava da se dodvori muslimanima u Sarajevu i kroz obračun sa nama dobije simpatije tamo. Svaki Srbin kad ga sretne treba da okrene glavu od njega. Zato i ja ne želim da ga sretnem već dugo, jer je rekao da ga RS podsjeća na NDH”, rekao je Dodik i naglasio da izbor za Visokog predstavnika BiH već godinama nije zakonit i da najavljeni kandidat za ovu poziciju Kristijan Šmit neće biti poželjan u Srpskoj.

GERILA.info

Comment here