DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Dodik i Đajić obišli staru hirurgiju. Dodik kao član Predsjedništva, predsjednik Vlade i predsjednik RS. Đajić kao direktor UKC

Da mjere poput zatvaranja škola, vrtića i slično nisu donesene na vrijeme sigurno bi prostor iza nas bio pun bolesnika. Bio sam lično prisutan na sastancima kada je gospodin Dodik predložio ove mjere.

Vlado Đajić i Nenad Stevandić dočekuju Milorada Dodika, foto Gerila

Ovako je obraćanje javnosti prije obilaska stare lokacije Hirurgije počeo direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Vlado Đajić. Đajić se zahvalio srpskom članu Predsjedništva i Vladi Republike Srpske na nesebičnoj pomoći u pokušajima da zdravstveni sistem prevaziđe nametnutu situaciju. Na staroj lokaciji Hirurgije koja je djelimično obnovljena i opremljena za prijeme pacijenata koji budu pozitivni na virus korona na raspolaganju je oko 400 kreveta i pedesetak priključaka za respiratore.

“Zahvaljujem se rukovodstvu Republike Srpske i gospodinu Miloradu Dodiku za svu podršku koju su nam dali u ovom trenutku kada smo bili sami i nemoćni da stanemo u kraj ovoj opakoj bolesti.”– rekao je Vlado Đajić direktor UKC RS.

Nenad Stevandić i Milorad Dodik, foto Gerila

Milorad Dodik, koji je u obilazak stare Hirurgije stigao privatnim automobilom, javnosti se obratio sa tri pozicije, kao član Predsjedništva BiH što mu jeste zvanična funkcija, kao predsjednik Vlade i predsjednik Republike što zvanično nije ali u javnosti nastupa i sa tih pozicija.

soba za pacijente u zgradi stare hirurgije, foto Gerila

Dodik je rekao da je Republika Srpska platila 130 respiratora i da se čeka isporuka a da ima problema sa isporukom zbog kompletne situacije. Najavio je kupovinu još 200 respiratora. Rekao je i da su želje svih da u staru bolnicu ne uđe ni jedan pacijent.

Dodik je, apelovao na poslodavce da ne otpuštaju radnike. Rekao je i da je cilj da se očuva privredna aktivnost iako će gubitak biti ogroman.

Milorad Dodik, foto Gerila

“Mi cijenimo da je šteta koja će zbog korona virusa koja će nastati u privredi veća nego što bi bili troškovi zaduživanja i zato pukašavamo da nađemo novca što je moguće više.”– rekao je Milorad Dodik i najavio novac od MMF-a ali i prepakivanje budžeta Republike Srpske. Sve to će biti usmjereno u podršku privredi i radnicima rekao je član Predsjedništva BiH u svojstvu predsjednika Vlade.

Dodik je rekao da je rukovodstvo RS odlučilo da po pitanju virusa korona predstavnici vladajućih stranaka iz RS učestvuju u radu institucija BiH.

Milorad Dodik obilazi staru hirurgiju, foto Gerila

S obzirom da je danas nastupilo vanredno stanje Dodik je najavio uredbe sa zakonskom snagom kao vid mjera podrške. Među njima je regulisanje prava radnika i plaćanje poreza i doprinosa.

Dodik je rekao da porezi neće biti otpisani već prolongirani.

“Porezi se moraju plaćati a država je tu da pomogne da neko plati porez”– kaže, međutim Milorad Dodik.

Vlado Đajić, foto Gerila

Vlado Đajić je rekao da je jedan doktor UKC na respiratoru i da je još nekoliko zdravstvenih radnika pozitivno na virus korona. Đajić tvrdi da su zdravstveni radnici maksimalno zaštićeni a da je dokaz tome da ni jedan zdravstveni radnik koji je pozitivan na virus korona nije zaražen na UKC RS.

GERILA info

 

 

Ostavite komentar