DRUŠTVONASLOVNA

Djeca u OŠ „Sveti Sava“ Doboj bez nastave na početku nove školske godine: Političke igre preko leđa učenika?

Danas je u Republici Srpskoj počela nastava za sve učenike osnovnih i srednjih škola osim za učenike II-1 razreda u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Doboju. Djeca i roditelji su ostavljeni da stoje ispred škole. Niko im se nije obratio, niti su dobili knjige.

Roditelji su ogorčeni. Navode da su jutros došli ispred škole, a njihova učiteljica, koja je vodila djecu u prvom razredu, nije dočekala djecu nego je prebačena u produženi boravak iz njima nepoznatih razloga.

Tanja, jedna od zabrinutih majki, navodi da njihovu djecu niko nije dočekao ispred škole, niko nije izašao pred njih.

Djeca su danas trebala da dobiju knjige, uopšte ih nisu dobili. Učiteljica je vodila ritmičku sekciju gdje su danas ta djeca za prvačiče držali priredbu za svoje drugare koji dolaze u školu. Mi roditelji smo morali svoju djecu da izvedemo na binu da oni to odrade i da ih vratimo, apsolutno niko ispred škole. Ta djeca su ostavljena sama. Oni nisu počeli školsku godinu. Ne znamo šta ćemo sutra. Sutra djeca u 11 sati opet idu u školu, od 11 im je smjena, mi sutra dovodimo djecu ali i dalje ne znamo šta dalje. Sva djeca drugih razreda su dobila knjige, naša djeca ništa.

Dodaje da su učiteljicu povukli u produženi boravak a roditeljima je direktorica ponudila da odu tamo i da učiteljicu povuku iz produženog boravka da ide njihovoj djeci.

Mi nismo nju ni poslali u produženi boravak, niti to možemo, nismo mi direktor škole. E sad, direktorica njoj nudi da ona bude u produženom boravku ali da ipak uči djecu u razrednoj nastavi, što nema nikakve logike.

Što se razloga tiče, roditelji smatraju da su to neke “političke igre”. Niko u ovom slučaju ne gleda na djecu, kako kaže Tanja.

Apsolutno nikog nije briga kako na djecu to utiče, kako će djeca to podnijeti, da li je to iz aspekta dječijih prava uopšte u redu, da škola kao vaspitno-obrazovna ustanova uopšte ne gleda na jedno kompletno odjeljenje od 28 đaka i njih ne interesuje kako djeca na sve to reaguju. Mi roditelji smo odlučili da se borimo za to da se učiteljica vrati. Mi smo napravili spisak gdje su se svih 28 roditelja potpisali, šaljemo to u inspekciju. Sumnjamo u bodovanje na konkursu. Šaljemo to i inspektoratu a dobila je i direktorica. Poslali smo i konkursnoj komisiji, učiteljici i školskom odboru. Ako treba i ombudsmanu za ljudska prava jer smatramo da su ovdje ugrožena naša djeca. Mi nemamo ništa s tim šta se između njih dvije dešava, niti nas interesuje. Mi idemo čisto kao roditelji ispred naše djece.

Kasnije tokom dana zabrinuti roditelji su objavili i saopštenje u kojem se obraćaju kao grupa roditelja učenika II 1 razreda OŠ “Sv. Sava” Doboj s ciljem da se njihovo nezadovoljstvo prenese svim građanima RS i FBiH. Saopštenje prenosimo u cjelosti.

Danas 2.9. počela je školska godina, te su naša djeca došla u 8:30 pred školu kako bi započeli nastavu. Međutim, našoj djeci danas nisu uručeni ni udžbenici, niti im je održana nastava a nije ih dočekala ni učiteljica. Naime, naša učiteljica Sandra Vukeljić jutros se nije pojavila pred đacima, već je od strane rukovodstva škole raspoređena na mjesto voditelja produženog boravka jer je izabrana na konkursu za to radno mjesto, iako je konkurisala i na mjesto nastavnika razredne nastave na neodređeno vrijeme. Mi kao roditelji obratili smo se sa molbom za preispitivanje bodovanja na konkursu za nastavnike razredne nastave na kojem naša učiteljica nije prošla, jer smatramo da je isto sa nepravilnostima izvršeno u dijelu testa i intervjua. Direktorica je u jutarnjim časovima obavila razgovor sa par roditelja predlažući nam da idemo u produženi boravak i tražimo našu učiteljicu da izađe pred đake. Na to nismo pristali jer mi kao roditelji nismo ni poslali našu učiteljicu u produženi boravak. Sve ovo radimo u korist naše djece a koji su proteklu školsku godinu izvedeni od strane učiteljice Vukeljić Sandre na koju tokom rada niko nije imao nikakve primjedbe. Našoj djeci današnje saznanje da nema njihove učiteljice teško je palo jer smo sami održali tačku na predstavi koja je priređena prvačićima a pripremana je zajedno sa učiteljicom u četvrtak.

Direktorka škole Radmila Dakić za Gerilu kaže da je učiteljica Sandra Vukeljić bila zaposlena u školi na određeno vrijeme do 31.8. 2019. godine.

Na konkursu koji je završen prošle sedmice, učiteljica je konkurisala na dva radna mjesta, a prošla je na radno mjesto voditelja produženog boravka. U odjeljenje drugog jedan će biti raspoređena učiteljica koja ima stalno rješenje kako bismo izbjegli česte promjene učitelja, što su roditelji naveli kao problem.

Dakle, roditelji s jedne strane tvrde da iza svega stoji politika i nepravilnosti na prijemnom testu i intervjuu, dok, s druge strane, direktorka škole ističe da je do prebacivanja učiteljice Vukeljić u produženi boravak i raspoređivanja nove učiteljice u odjeljenje II 1 došlo zbog toga kako bi se izbjegle česte promjene učitelja. Kako god, najvažnije je da djeca ne ostanu oštećena, u šta roditelji sumnjaju, dok ni egzistencijalno pitanje zaposlenih nije zanemarljivo. U svakom slučaju, u situaciji sveopšteg trenda smanjivanja populacije, sve manjeg i manjeg broja školaraca kao i nužnoj potrebi za reformom obrazovnog sistema, problemi kao što je ovaj ne doprinose poboljšanju slike o sistemu obrazovanja u Republici Srpskoj.

Comment here