DRUŠTVONASLOVNA

“Deset ‘ladnih Nektara” podstiču alkoholizam

Svjedoci smo da je tržište reklama sve više prezasićeno bezidejnim porukama. Stare ideje se recikliraju, nove reklamne poruke se plagiraju. Čak i kada se pojavi neka reklama koja je originalna i privlačna na prvi pogled, nerijetko se dešava da u sebi krije neku zamku u koju tvorci reklama upadaju bez promišljanja o posljedicama.

Posljednji primjer je reklama Banjalučke pivare za nagradnu igru “10 ‘ladnih Nektara” u kojoj je za potencijalno osvajanje neke od glavnih nagrada potrebno sakupiti deset čepova sa boca ili otvarača limenki, što u suštini i nije sporno. Nije Banjalučka pivara jedina koja organizuje nagradne igre u kojima je cilj sakupiti što više čepova, otvarača ili računa. Međutim, u ovom slučaju sporna je reklama. Simpatična, melodična, šaljiva na prvi pogled. Ali u suštini predstavlja implicitno odobravanje i poziv na pijanstvo.

Nećemo ulaziti u marketinšku analizu reklame. Takođe, zanemarićemo da je muzika u reklami u stvari prepjev poznate pjesme “Zehn kleine Jägermeister” njemačkog benda “Die Toten Hosen”, koji su napravili parodiju dječije brojalice “Ten Little Indians”.

Ono što nam je privuklo pažnju je teskt pjesme u reklami Banjalučke pivare.

Deset ‘ladnih Nektara, nazdravljam sa svima

Jedan sam eksirao, sad ih devet ima

Devet ‘ladnih Nektara, odjednom sam pospan

Još jedan sam slistio, ostalo ih osam

Osam ‘ladnih Nektara, sve već mutno gledam

Nazdravlja mi konobar, daj još jedan, sedam

Sedam ‘ladnih Nektara, stiže dobra vijest

Gazda zvao turu, sad je to već šest

Šest ‘ladnih Nektara, hitno trebam reset

Ispred mene stoji pet, a ja vidim deset

Pet ‘ladnih Nektara, gode mojoj jetri

Ovu ćemo brzinski, ostala su četiri

Četiri ‘ladna Nektara, veseli su svi

Dižem pivo visoko, ostala su tri

Tri ‘ladna Nektara, baš sam gladan ja

I to sam eksirao, ostaše još dva

Dva ‘ladna Nektara, još uvijek sam žedan

Prepolovim zalihu, ispred mene jedan

Jedan ‘ladan Nektar, nema izuzetka

I ovaj sam eksirao, sutra ispočetka

Iako se Banjalučka pivara na svojoj internet stranici jasno ograđuje i podsjeća potrošače na potrebu odgovornog uživanja u Nektar pivu, navodeći da je alkohol namijenjen samo odraslim, punoljetnim osobama, iako ističu da alkohol treba konzumirati umjereno u slobodno vrijeme i nikada ne treba piti prije ili za vrijeme vožnje ili upravljanja mašinama, ne možemo da se otmemo utisku da, s ciljem što bolje prodaje, Banjalučka pivara u stvari poziva potrošače da “brzinski” popiju “deset ‘ladnih Nektara” i čim prije sakupe neophodne čepove za nagradnu igru. Okreće se tura za turom, pije se pivo za pivom, i veoma brzo se “namiri” kvota od “deset ‘ladnih Nektara”. A kad se popije prvih “deset ‘ladnih Nektara”, sledeći dan idemo sve ispočetka.

Opet nas čeka pospanost i “mutni pogled” koje treba izbistriti sa “deset ‘ladnih Nektara”. I sledeći dan će nam opet trebati “resetovanje” uz pomoć “deset ‘ladnih Nektara”. Opet ćemo vidjeti duplo. Teško za povjerovati, ali i sledeći dan će “deset ‘ladnih Nektara” “goditi našoj jetri”.

Naravno da se neće svi konzumenti piva “zaletjeti” i iskapiti “deset ‘ladnih Nektara” za jedno veče u kafani ili u noćnom klubu kako bi sakupili čepove za nagradnu igru, ali nije isključeno da će pojedinci, posebno mlađi, podvodljiviji i skloniji uticajima “sa strane”, recimo reklamnih poruka, nastojati da odgovore nametnutim normama i pokažu i dokažu svom habitusu da su dostojni članovi zajednice, koja ne samo da toleriše nego i podstiče pijanstvo.

Koliko je “deset ‘ladnih Nektara”? Ako se radi o bocama od pola litra, to je pet litara piva. Ako je u pitanju mala boca od 0,33 litra, to je 3,3 litra piva. U svakom slučaju “malo više” nego što je potrebno za “odgovorno uživanje u Nektar pivu”.

Iako se ne može generalizovati, zato što količina alkohola u krvi zavisi od tjelesne mase, godina starosti, vremena konzumacije i slično, u prosjeku jedno piće (čaša piva, odnosno jedno malo pivo) proizvodi oko 0,2 promila alkohola u krvi. Dakle, ako se popije malih “deset ‘ladnih Nektara” u krvi ćemo imati oko 2 promila alkohola. Situacija je još gora ako se popije velikih “deset ‘ladnih Nektara”. Onda ćemo u krvi imati oko 3 promila alkohola.

Što se tiče koncentracije alkohola u krvi koje dovode do određenh stepena alkoholisanosti, od 0,5 do 1,5 promila alkohola u krvi predstavlja pripitost, odnosno stanje u kojem su ljudske funkcije ozbiljno oslabljene. Pripitost snižava kvalitet rada i utiče na sigurnost vožnje. Ako imate od 1,5 do 2,5 promila alkohola u krvi onda je to pijanstvo koje predstavlja stanje alkoholisanosti kod kojeg je razum već ozbiljno i jako isključen. Jako pijanstvo je kada imate više od 2,5 promila alkohola u krvi.

Dakle, ako popijete malih “deset ‘ladnih Nektara” bićete u stanju pijanstva, a ako popijete velikih “deset ‘ladnih Nektara” bićete u stanju jakog pijanstva.

Naravno da je pogubno i zakonski kažnjivo sjedati pijan za volan, ali ko će ubijediti “našeg čovjeka” da ne može pijan voziti?! Kako “deset ‘ladnih Nektara” utiču na vožnju? Od 0,2 do 0,5 promila stvara nesposobnost da se svjetla u pokretu jasno uoče i precizno lociraju. Javljaju se problemi u procjeni rastojanja, preuzima se veći rizik prilikom vožnje. Jedno do dva piva izazivaju osjećaj opuštenosti, vozač postaje hrabriji, manje pažljiv, pospaniji ili veseliji, bezbrižniji.

Od 0,5 do 0,8 promila alkohola u krvi dovode do oslabljene ravnoteže, smanjene sposobnosti opažanja i reagovanja, smanjene procjene rastojanja i prilagođenosti očiju na mijenjanje inenziteta svjetla kao i osjetljivosti na crveno svjetlo.

Ako popijete više od četiri piva, odnosno ako imate od 0,8 do 1,2 promila alkohola u krvi, doći će do slabljenja perifernog vida, izražene slabosti na uočavanje prepreka i ocjenu njihovih dimenzija kao i euforije.

Preko šest popijenih piva, odnosno ako u krvi imate od 1,2 do 1,8 promila alkohola, dovodi do početka potpune nesposobnosti za vožnju, daljeg pogoršanja perifernog vida, ozbiljnog pogoršanja koncetracije, precjenjivanja sopstvenih sposobnosti, kao i oslabljene reakcije.

Dakle, “deset ‘ladnih Nektara”, ako se konzumiraju “brzinski”, kao u reklami Banjalučke pivare, mogu vam donijeti mnogo “više” od potencijalne nagrade u vidu novog poršea – pijanstvo ili teško pijanstvo, potencijalne kazne ili, ne daj bože, noć u hitnoj pomoći ili čak i nešto gore. Zato, ako pijete, slijedite savjete o odgovornom konzumiranju alkohola a ne zavodljive reklamne poruke koje navode na pogrešan zaključak.

Comment here