Damir Nikšić za Gerilu povodom isključenja iz SDP-a: Nadam se da će iz svega ovoga izaći nešto pozitivno

  • 28
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDP BiH donesena je odluka da se zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić isključi iz članstva ove stranke.

Nikšić je na svom fejsbuk profilu objavio informaciju da su za njegovo isključenje glasala 68 člana GO, četiri su bili protiv a šest je bilo suzdržano.

U izjavi za Gerilu Damir Nikšić je izjavio da nije iznenađen: “Obećali su, moraju ispuniti obećanje”.

Kako čujem, čitava sjednica je bila burna. Nekih 78 ljudi su glasali, nakon što su ostali izašli, ne znam da li je bilo kvoruma za ovu odluku. Ali u svakom slučaju, kontaktirali su me i pitali hoću li uložiti neku žalbu. Ja sam rekao da neću, da razumijem i prihvatam tu odluku. Ono što me raduje jeste da će se na osnovu te odluke pokrenuti neke inicijative, pokrenuće se jedan proces razmišljanja i razna pitanja, šta činiti sa Zlatkom Lagumdžijom i sa Ivom Komšićem, i sličnim iz vrha partije koji su blatili partju javno, i pred izbore i nakon izbora.

Ističe da je njegova uloga ispunjena, da je to što je napravio javni skandal bilo jedino što je mogao uraditi jer je probao sve druge načine, kako bi se svi mediji fokusirali na SDP i kako bi se saznalo šta se sve radi i koje su trgovine uticajima iza kulisa nakon izbora u igri, kako kaže. Navodi da je to bila njegova i građanska i demokratska i ljevičarska dužnost da to sve raskrinka.

Kao slobodarski progresivni ljevičar, ja sam sretan što više nemam nekog autoriteta iznad glave, jer ne volim takve autoritete, ako već ne možemo da se dogovaramo normalno, a naravno da ćemo nastaviti da sarađujemo u Skupštini Kantona Sarajevo. Ja zadržavam svoj mandat, izgleda da oni neće tražiti nazad mandat, iako se po Statutu očekuje da vratim mandat partiji, ali ja to naravno neću udraditi, jer sam bio deseti na listi, prebacio sam partijski cenzus, to su moji glasovi, nikome ništa ne dugujem.

Ističe da će ići na sastanke sa SDP-om i sa svima ko se identifikuje kao ljevičar da prave neku vrstu konfederacije individualaca ili nezavisnih ljevičara i u kantonu i šire. Navodi da se sad okreće jedna nova stranica u svemu tome, počinje jedno drugačije djelovanje ljevice za koje bi volio da je slobodarsko i progresivno, kako ističe. Nikšić se nada da će iz svega ovog izaći nešto pozitivno.

Što se odluke o statusu Zlatka Lagumdžije i Ive Komšića tiče, Nikšić ističe da će SDP prvo uspostaviti principe po kojima se neko isključuje. Navodi da nije dovoljno nekoga samo isključiti, jer to podsjeća na ono što je Zlatko Lagumdžija radio prije, kada su članovi SDP-a saznavali iz medija da su isključeni.

Vrlo je bitno uspostaviti principe, jer ako je neko nanio štetu partiji, i ako sam ja nanio štetu partijskom rukovodstvu, ne vjerujem da sam nanio štetu partiji, onda se isto tako mora tretirati kao šteta i javni istupi bivših predsjednika ili članova koji isto tako oblate partiju, koji su za svoje kolege govorili da su miloševićevci, ni to se ne smije raditi. I po tom pitanju se mora napraviti unutar SDP-a neko pravilo. Nova generacija u SDP-u najmjeravaju insistirati na tome u narednom periodu. Sad ne znam kad će to uraditi. Rekli su mi da će to početi sad pokretati i da će to biti tema u narednom periodu, što je lijepo. Meni je drago što sam pročepio to, ali bih volio da ne stanu sad s tim. Onda bi bilo uzaludno to. Nisam ni očekivao da ću ovo preživjeti kao član partije, ovakav nastup.