NASLOVNANOVOSTIPOLITIKA

Bez rasprave o zahtjevu za smjenu Nedeljka Čubrilovića

Narodna skupština Republike Srpske
Narodna skupština Republike Srpske. FOTO: business-magazine.ba

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske su voljom većine iz dnevnog reda izbacili tačku na kojoj su poslanici trebalo da se izjasne o zahtjevu za smjenom predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića. Prijedlog za razrješenje Čubrilovića je skupštini uputio klub SDS-a. Konkretno je inicijativu za Čubrilovićevom smjenom uputio Nebojša Vukanović koji je i danas tvrdio da je Čubrilovićevo vođenje republičkog parlamenta srozalo ovu instituciju jer je predsjednik NSRS dozvolio da skupštinom upravljaju svi a najmanje on. Vukanović je ranije tvrdio i da je vanredno stanje doneseno u Republici Srpskoj da bi najvažnije odluke bile donošene van skupštine kao i da bi bila onemogućena rasprava o bitnim stvarima za Republiku Srpsku.

Sa dnevnog reda je povučen i Prijedlog deklaracije o osudi napada, progona i hapšenja sveštenstva  SPC u Crnoj Gori čiji predlagač je, takođe, bio poslanik Nebojša Vukanović. U dnevni red je, međutim, uvrštena deklaracija sličnog imena i tematike koju je predložila vlast u Srpskoj.

Poslanici na aktuelnom zasjedanju trebaju raspravljati i o prijedlozima za nova zaduženja Republike Srpske ali i o prijedlogu Poslovnika NSRS.

Poslanici će raspravljati i o Specijalnom izvještaju institucije ombudsmana za ljudska prava BiH o pravu na slobodu mirnog okupljanja.

GERILA info

Comment here