BBC o borbi djece u BiH protiv podjela u školama

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

“Odvojila sam se od svoje dobre prijateljice Amre. Samo vikendom možemo provoditi vrijeme zajedno”, žali se jedanaestogodišnja Asja Besirević u priči britanskog javnog servisa BBC o borbi djece u BiH protiv podjela u školama.

Dok bi neko pomislio da se njena prijateljica preselila u drugi grad, u stvari Amra se nalazi u istoj školskoj zgradi u Jajcu. Samo ne u istoj školi.

Ovo je najbolji primjer široko rasprostranjene politike poznate kao “dvije škole pod jednim krovom”, koja dijeli učenike na osnovu njihove etničke pripadnosti.

U Jajcu učenici bošnjačke nacionalnosti, poput Asje, prolaze kroz školska vrata sa oznakom “Osnovna škola Berta Kučera”. Međutim, postoji i poseban ulaz za učenike hrvatske nacionalnosti koji pohađaju školu “13. rujan”.

Ipak, učenici mogu prijeći na drugu stranu dvorišta u kome se nalaze oglasne ploče za obje škole i koje služi kao mjesto okupljanja i za nastupe učenika škole “Berta Kučera”.

Odrasli se takođe međusobno sreću. Dok katolička časna sestra prolazi pored muslimanke u marami prilikom ulaska u zgradu “13. rujna” to daje površan utisak o multikulturalnosti, ali to nije ono što Asja osjeća.

Voljela bih da svi budemo zajedno i izmješani. Za mene je pogrešno što nas dijele i ja sam jako tužna zbog toga.

U nastavku teksta autor podsjeća čitaoce zašto je uopšte došlo do podjele u školama. Jajce i veći dio okolnog područja postali su bojno polje tokom sukoba između hrvatskih i bošnjačkih snaga. Škole su takođe bile “usisane” u borbu dok su etnički lideri pokušavali da nametnu svoje ideologije u učionicama.

Federacija BiH je pokrenula politiku “dvije škole” navodno kako bi podstakla raseljene porodice da se vrate kući. Koncept je pružio sigurnost da se djeca ne bi suočila s indoktrinacijom ili diskriminacijom od strane ljudi koji su nedavno bili neprijatelji. Na ovaj način podijeljeno je više od 50 škola.

Ali, uskoro je postalo jasno da ovaj sistem prijeti da samo pojača podjele. Zapadne diplomate vršile su pritisak na Federaciju BiH da spoji škole, ali vlasti su to odbile. “Ne možete miješati jabuke i kruške”, često se moglo čuti kao opravdanje za nastavak funkcionisanja ovog sistema.

Štaviše, umjesto da zajedno edukuju djecu, bilo je čak i predloga da se podjela produbi, iako je to naišlo na žestok otpor samih učenika.

 

Kako se učenici bore protiv podjela?

Iznad škola “Berta Kučera” i “13. rujan” nalazi se srednja strukovna škola “Jajce” koja je ostala mješovita nakon kampanje koju su vodili učenici kako bi se spriječila podjela.

“Odrastali ste učeći vas da drugi nisu dobri i da ne provedete ni jedan sat učeći o njihovoj kulturi, vjerovanjima ili vrijednostima”, kaže Ivica Jukanović, koji je bio jedan od predvodnika kampanje.

Roditelji često uče djecu da mrze, jer su roditelji prošli kroz rat. Ako ih kod kuće uče da mrze druge i onda idu u podijeljene škole, neće znati za ništa drugo osim mržnje.

U osnovnim školama, djeca se okupljaju u svojim odvojenim igralištima, naizgled bezbrižno. Međutim, njihovi nastavnici imaju izrazito različite poglede na to kako ih treba obrazovati u budućnosti.

“Sistem koji sada imamo je kancer, ako mene pitate”, kaže direktor škole “Berta Kučera”, Fikret Čančar.

Čekam dan kada će cijeli sistem biti rekonstruisan i ujedinjen. Ne vidim to u bliskoj budućnosti – ali kažem svima koji dođu ovamo: čekam dan.

Međutim, njegova hrvatska koleginica iz škole “13. rujan”, Iva Ladan, daleko je manje oduševljena izgledima za spajanje.

Postoji prostor za poboljšanje, ali odluka mora biti donesena na višem nivou.

Međutim, šanse za donošenje takve odluke na višem nivou nisu vjerovatne. Etnički politički lideri u BiH vladaju na osnovu podjele koja traje duže od dvije decenije. To im daje osnovu da se politika “dvije škola” i dalje nastavi.