DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Alen Šeranić: “Ne razmišlja se o uvođenju vanrednog stanja”

ALen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske
Alen Šeranić. FOTO: twitter.com/Vlada_Srpske.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da se ne razmatra uvođenje vanrednog stanja u Republici Srpskoj zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom virusa korona, prenosi Srna.

“Nalazimo se u vanrednoj situaciji što nam po Zakonu o zaštiti i spasavanju daje mogućnosti za reagovanje u ovakvim okolnostima”, rekao je Šeranić na sjednici Narodne skupštine odgovarajući na poslanička pitanja.

On je podsjetio da je, kada je uvođeno vanredno stanje, bilo razgovarano i o tome da se i drugi sistemi u okviru Republike Srpske pripreme za funkcionisanje u posebnim prilikama.

“Zdravstveni radnici rade kontinuirano ono što treba da rade u svojim zdravstvenim ustanovama. Kada je riječ o zdravstvenom sistemu procedure su jasne, funkcionišu i odgovornost postoji”, naglasio je Šeranić.

Poslanik SDS-a Davor Šešić je naveo da je prema aktuelnim podacima, trenutno stanje alarmatnije nego što je bilo u martu, kada je uvedeno vanredno stanje u RS.

“To je dokaz da ni u martu nije bilo potrebe za uvođenjem vanrednog stanja, kada smo mi tvrdili da je dovoljna vanredna situacija. Takođe, dokaz je da su neke mjere prerano i prebrzo ukinute, posebno nošenje maski na otvorenom”, rekao je Šešić.

Istovremeno, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da je epidemiološka situacija u ovom gradu vrlo nestabilna i da je već nekoliko sedmica povećan broj oboljelih od virusa korona.

On je upozorio da je nephodno pridržavati se određenih preventivnih mjera, te podsjetio na jučerašnji set novih mjera Republičkog štaba za vanredne situacije.

Radojičić je rekao da se svaki dan prati epidemiološka situacija i izvještaji i da će Grad Banjaluka biti spreman za preduzimanje “tvrđih mjera”.

“Moramo istovremeno držati jednu nogu na kočnici, jednu na gasu i pozvati građane da obrate pažnju zbog sebe i zbog ostalih, a tek onda posljedično ili u slučaju bilo kakvog drastičnog pogoršanja preduzeti neke nove mjere”, zaključio je on.

Ostavite komentar